Naši ministranti sudjelovali na Biskupijskom susretu ministranata u Slunju

Objavljeno   

Naši ministranti sudjelovali na Biskupijskom susretu ministranata u Slunju

Nakon završetka školske godine ministranti se okupe u jednoj od župa Gospićko-senjske biskupije. Prošle godine susret se dogodio u župi Bl. A. Stepinca u Ogulinu. Ove je godine odabran Slunj za domaćina. S radošću je ovaj izbor prihvatio župnik, vjernička zajednica i mještani Slunja. Pripremali smo se za ovaj susret. Ekipa dobrih ljudi razradila je sve pojedinosti vezane uz prihvat, okrepu i ugodan boravak ove drage djece. Iza devet sati počeli su pristizati ministranti iz raznih mjesta prostrane Gospićko-senjske biskupije: iz Gračaca, D. Lapca, Udbine, Korenice, Plitvica, Lovinca, Gospića, Ličkog Lešća, Sinca, Prozora, Otočca, Kompolja, Senja, Brinja, Ogulina, Gen. Stola, Ličkog Osika…

Dakako i iz župa slunjskog dekanata. U 10 sati ministrantice i ministranti pripremili su se za osobnu ispovijed. Mogli su birati izneđu 20 svcećenika ispovjednika. U 11 sati obučeni u bijele odore u župskoj dvorani ministranti su svečano ušli u crkvu. Pozdravio ih je domaćin župnik Mile Pecić. Istakao je da je naša domovina lijepa ali su upravo ministrantice i ministranti najljepše cvijeće u lijepoj domovini. Župa Slunj s radošću dočekuje ovu dragu mladost, službenike oltara. Oni će ostaviti neizbrisiv trag u ovom mjestu. 

Misu je predvodio povjerenik za ministrante vlč. Mišel Grgurić okružen svećenicima koji su doveli ministrante. U propovjedi je vlč. Mišel istakao i osvijetlio uzvišenost ministrantske službe: “Izabrali ste službu služenja. Vi ste oni prvi svećenikovi suradnici kod oltara za vrijeme svete mise. Velika je vaša uloga dragi ministranti. Pomagati svećeniku za vrijeme svete mise ne može svatko. Zato su upravo ministranti oni koji su počašćeni svojom službom koja je veliki dar od Boga. Upravo vi ministranti uz svećenika ste najbliže oltaru na kojem se događa najveće čudo koje svaki kršćanin vjeruje. Pod prilikama kruha i vina, uz riječi pretvorbe, dolazi sam Krist među nas. Dolazi Krist kojega gledamo u onom malom komadiću kruha i u onoj kapljici vina i dariva nam svoje Tijelo i Krv. Veliko čudo i velika tajna za naše srce”.  Pjevanje je predvodio dječji zbor iz Otočca. Puna crkva pjesme, molitve, radosti, zahvale…Ministranti su se pričestili čime su doživjeli vrhunac susreta s Gospodinom.

Nakon blagoslova napravili su zajedničku fotografiju pred crkvom. U župskoj dvorani vrijedna ekipa čekala ih je s ručkom. Kuharica Zlata umije skuhati ručak za 200 osoba! Pašta “bolonjeze”, sokovi, kolači…Dovoljno svakome…Iza ručka jedna je grupa ministranata pošla u razgledanje Rastoka, druga se grupa takmičila u kvizu znanja, a ostali su na igralištu odmjerili snage u nogometu. Svi su izišli u susret ovoj dragoj djeci, od vatrogasaca u čijem je susjedstvu igralište, djelatnika u nogometu…

Po povratku iz Slunja ministarnti iz naše župe stali su na Plitvičkim jezerima gdje su se pomolili kod spomenika Josipu Joviću. A koliko je bilo vruće izvrsno je pasao sladoled što je župnik počastio u Korenici.

Ministarnte su vodili župnik Luka Blažević i vjeroučitelj Tomislav Klarić.

Dio teksta je preuzet sa Župa Slunj

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se