Petnaesta nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Petnaesta nedjelja kroz godinu

U nedjelju 16. srpnja 2017. godine na 15. nedjelju kroz godinu svete mise su slavljene u Ličkom Osiku u 9 i 11 sati.

Evanđelje ove nedjelje govori o sijaču i sjemenu. Prispodoba o sijaču nam osvjetljava Božje djelovanje u svijetu. Što Bog čini: sije sjeme i ono pada na četiri različita zemljišta; u prva tri sjeme propada, ptice ga pozobaju, plitka zemlja, trnje ga uguši. Ali četvrto zemljište donosi obilan rod.

Ova slika već naviješta pobjedu Kraljevstva Božjega. Ono se probija kroz napore, tegobe, neuspjehe, ali konačno se ostvaruje. Prva Crkva, razmišljajući o prispodobi ističe obraćenje: ne ovisi uspjeh o samoj Riječi, nego kako je mi primamo u svoje srce, je li postala dio moga života, mojih težnji, mojih stremljenja, da li se ona uopće poklapa sa mojim životom.

Prispodoba nam pomaže da shvatimo i razumijemo svijet i Boga. Čovjek različito reagira na Božju Riječ. Često puta uvjetovani smo različitim pritiscima: psihički, sredinom u kojoj živimo, kulturom i ideologijama koje nas okružuju. Riječ može biti plodna, a može doživjeti neuspjeh. Ne zbog svoje slabosti i nedjelotvornosti, nego jer se susreće sa našom slobodom, s našom mogućnošću prosudbe i izbora, s našim očekivanjima i s našim nadanjima.

Božja riječ ako se istinski prihvaća ona čisti, potiče, skida maske, pomaže nam da svladamo dvoličnost i krenemo putem spasenja. Isus je veliki optimist i siguran je da će Riječ na kraju pobijediti. Također i Crkva, uza sve promašaje, neuspjehe, otpade. Svjesna je da je uvijek „malo stado“ kojemu je obećano Kraljevstvo. Mala grupa vjernika postaje kvasac koji pomaže cijelom čovječanstvu, cijelom svemiru da se oslobodi neuravnoteženosti i usmjeri se ostvarenju Božjeg spasenjskog nauma. Ali svaki vjernik, od toga ne smije biti bježanja ni uzmicanja, svaki od nas mora prihvatiti Božju Riječ ne samo osjećajno, nego i razumski i s voljom je provoditi u konkretni život.

Ne bojte se, otvorimo vrata svojih srdaca, svojih života, Gospodinu i Njegovoj Riječi, dopustimo da nas ona mijenja! „Naš Gospodine Isus Kriste, molim te da nas rasvijetliš i raspršiš tamu naših duša. Daj nam čvrstu volju, jaku nadu i savršenu ljubav. Udijeli nam da tebe tako dobro poznajemo te u svemu radimo prema tvojim poukama i u skladu s tvojom svetom voljom!“ Isus Kriste čuvaj nas, Isus Kriste spasi nas!

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se