Šesnaesta nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Šesnaesta nedjelja kroz godinu

Šesnaeste nedjelje kroz godinu svete mise slavljene su u župi sv. Josipa u Ličkom Osiku u 9 i 11 sati i predvodio ih je župnik preč. Luka Blažević.

Današnje evanđelje je dio brojnih Isusovih govora u prispodobama  i sastoji se od tri dijela. Prispodoba o kukolju među žitom). Slijede daljnje dvije prispodobe - o sjemenu gorušice i kvascu - i kratko starozavjetno razmišljanje). Završetak tvori  bogato tumačenje prispodobe o kukolju.

Poznata prispodoba o kukolju je vlastita Mateju i ovdje nalazi svoje jedinstveno tumačenje. Veliki dio govori o poljoprivrednom iskustvu; neke, ali bitne izjave su tome nepoznate.

Začuđujuće je da se sam Gospodar, iako ima brojne sluge, brine za usjev. Preciznost, nasuprot tome,  prekriva seljačkim iskustvom Gospodareva neprijatelja, koji je sabotirao bogatu žetvu.  Ovaj kukolj, grčki nazvan  - zizanion-  naraste do 60 cm i ima crne sjemenke. Do žetve je teško razlikovati kukolj od pšenice i zato je odluka da se tek kasnije odvoji  pšenicu i kukolj opravdana.

Nadalje, u središtu stoji konačni sud. Ovaj aspekt dominira i u kasnijim tumačenjima prispodobe. Slijedi pouka učenicima i stavlja Sina čovječjega u središte  kao sijača dobrog sjemena. Usprkos usmjeravanju na posljednji sud, ne smije se previdjeti da u samoj prispodobi leži temeljni ton - povjerenje koje se izražava u sijanju i rastu što podrazumijeva naviještanje.

Obje manje prispodobe, o zrnu gorušice i kvascu, polaze od svagdanjeg iskustva, ali imaju neočekivani završetak. Naglašenim suprotnostima ističu važnost odluke za kraljevstvo Božje, u sadašnjosti. Ova misao pojačava naznaku Starog zavjeta.

Za naviještanje može biti važno pitanje koliko razočaranja i neuspjesi spadaju u stvarnost života po vjeri. Često se govori o tome da uspjeh nije nikakvo ime za Boga. Što to znači  za pojedinca, za zajednicu, za Crkvu u nekoj teškoj situaciji? Isplati se naglasiti temeljnu misao i misao vodilju:  kršćanin se ne plaši budućnosti, on živi u spoznaji  i znanju da će konačno pobijediti dobro, iako ne baš tako brzo jer Isus nas uvijek čeka.

Slike su sa svete mise u 9 sati.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se