Katehetski dan vjeroučitelja

Objavljeno   

Katehetski dan vjeroučitelja

Katehetski dan za vjeroučitelje Gospićko-senjske biskupije sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata vjeroučiteljima održan je u subotu 2. rujna u gospićkoj katedrali Navještenja BDM.

Susret je započeo pozdravom predstojnika Katehetskog ureda vlč. Nikole Turkalja i tajnice s. Robertine Medven vjeroučiteljima, a nastavljen je pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio prestojnik Nikola Turkalj. Kasnije je slavljena misa koju je predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s predstojnikom Katehetskog ureda Turkaljem, rektorom katedrale i novim župnikom Gospića Marijom Vazgečom, biskupovim tajnikom Mišelom Grgurićem, ravnateljem biskupijskog Caritasa preč. Lukom Blaževićem i svećenicima vjeroučiteljima. Nazočilo je više od 40 vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.
„Pred vama su odgovorni zadaci jer rad s djecom uključuje puno ljubavi i strpljenja. U vašem pozivu Boga prenosite riječima i životom", poručio je na početku mise biskup Križić te u homiliji govorio o značenju talenta u životu vjernika, a posebno vjeroučitelja koji imaju posebno poslanje. Svi nismo obdareni istim talentima, no najgore je biti nezaposlen, jer ne moraju svi biti genijalci već moraju u vladanju svojim talentima pokazati zauzetost i suradnju. Talente treba razvijati premda možda nisu atraktivni. Osoba koja izgubi talente nema životnih mogućnosti i ako se ne koriste oni propadaju. Svatko treba raditi proporcionalno svojim mogućnostima jer u životu nema uravnilovke. Netko talente zakopava, a ima nažalost i onih koji ih zloupotrebljavaju. Poziv vjeroučitelja zahtjevan je, specifičan i odgovoran i uključuje intelektualno i iskustveno. Svojim ponašanjem vjeroučitelj treba potvrditi svoje znanje, jer vaši se učinci više gledaju nego slušaju, zaključio je biskup Križić. Misno slavlje animirao je zbor vjeroučitelja uz orguljsku pratnju Franje Puškarića i tajnice Katehetskog ureda s. Robertine Medven.
Na koncu je biskup uz pomoć predstojnika Turkalja i tajnika Grgurića uručio vjeroučiteljima trajne ili godišnje kanonske mandate za rad u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini.

Po završetku svete mise vjeroučitelji su se uputili u zgradu biskupije gdje je nastavljen njihov daljnji susret.

Kako se svi ne bi odmah razbježali svojim kućama, u Pastoralnom centru pripremljen je ručak za sve vjeroučitelje gdje su još mogli međusobno izmijeniti iskustva pred početak nove školske i vjeronaučne godine.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se