Započela je proslava Matijeva u Širokoj Kuli

Objavljeno   

Započela je proslava Matijeva u Širokoj Kuli

U četvrtak 21. rujna u župi sv. Mateja u Širokoj Kuli započela je proslava župnom patrona sv. Mateja.

Svetu misu u 17 sati predvodio je fra Drago Bojić iz Jajca u suslavlju s domaćim župnikom preč. Lukom Blaževićem, ekonomom biskupije i predstojnikom Katehetskog ureda preč. Nikolom Turkaljem i novim perušičkim župnikom Milom Šajfarom.

Danas je ujedno i blagdan sv. Mateja i prvi dan trodnevnice i sve će mise predvoditi fra Drago.

Propovjednik Bojić okupljenoj zajednici na svetoj misi na prvi dan trodnevnice progovorio je o zajednici Isusovih učenika. Oni su svi bili različiti, svako drugog zanimanja, ali su krenuli za Kristom. Ta različitost se tako očituje i dan danas. Ako uvidimo na neki problem u župnoj zajednici, samo trebamo pogledati život Isusa i njegovih učenika.

Druga karakteristika te zajednice bila je krotkost i poniznost. Tko želi biti prvi u nečemu taj treba biti posljednji. Poanta je u služenju. Ne smijemo se uzoholiti u svojoj sadašnjosti.

Kroz primjer sv. Mateja propovjednik je istaknuo da svatko može doći do Isusa. Isus je tu za nas.

Svoju propovijed završio je pričom pisca Ive Andrića o mlinaru koji je htio biti pošten i ne varati ljude na brašnu pa je stavio u svoj mlin raspelo. Kada bi mu došlo da prevari, pogledao je raspelo i to onda nije učinio. Kako su dani prolazili, drugi mlinari su se bogatili, a on je počeo siromašiti. Tako je na koncu i skinuo taj križ jer za njih dvoje nije bilo mjesta u istom prostoru. Znamo i sami da mi ne možemo bez križa jer nam je u njemu spas. Sigurno će nam biti teži put s križem, ali to će nas spasiti za vječni život.

Nakon svete mise vjernici su se zadržali ispred crkve uz razgovor i čašicu pića.

Sveti Mateju, moli za nas.

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se