Proslavljeno je Matijevo u Širokoj Kuli

Objavljeno   

Proslavljeno je Matijevo u Širokoj Kuli

U nedjelju 24. rujna o.g. svečano je proslavljen patron župe Široke Kule sv. Mateja.

Svečanu svetu misu u 11 sati u Širokoj Kuli, u župnoj crkvi sv. Mateja predvodio je fra Drago Bojić u suslavlju s domaćim župnikom preč. Lukom Blaževičem.

Ovoj samoj velikoj proslavi prethodila je trodnevnica koju je također svake večeri predvodio fra Bojić.

Na početku misnog slavlja sve prisutne vjernike na svetoj misi pozdravio je domaći župnik Blažević. Ovdje u Širokoj Kuli uvijek je tradicija da se sv. Matej prenosi i slavi u nedjelju nakon njegovog dana. Razlog je taj da svi Kuljani mogu doći iz različitih krajeva naše Hrvatske te da se taj dan podruže i vide.

Također na svetoj euharistiji prisustvovali su članovi KUD-a iz Starih Jankovaca od kuda također vuče korijene naš župnik preč. Luka Blažević.

U svojoj propovijedi danas je fra Drago sve sažeo što je prethodne dane govorio i nastavio je govoriti o sv. Mateju. Sv. Matej u ono vrijeme nije bio omiljen među društvom, bio je carinik, možda potkupljiv, itd... Ali ipak, sureo je Isusa koji ga je okrenuo na pravi put. Farizeji su tu mrmljali kako Isus može blagovati u Matejevoj kući sa ostalim grešnicima....

Isus nikoga ne isljučuje, svakome On daje šansu da se popravi i da se obrati. Možemo proučavati Matijevo evanđelje. On je pisao svojim židovima, ali također u prispodobama kojim je govorio Isus.

Budimo zato poput sv. Mateja i na svojim životnim putevima imajmo obzira prema gladnima, odbačenima, golima i svima onima na marginali društva. Jer ako takvima pružamo svoju pomoć svakodnevno, sigurno ćemo zadobiti kraljevstvo nebesko.

Prema našem običaju svakome predvoditelju duhovne obnove ili trodnevnice se nešto pokloni. Tako se ove godine fra Dragi poklonila knjiga "Povijest župa sv. Josipa i Široke Kule" i "200 godina župe sv. Mateja Široka Kula". Uz ove dvije knjige predvoditelj trodnevnice također je dobio ličku kapu tako da se može sjećati na ove krajeve u kojima je boravio nekoliko dana.

Nakon svete mise vjernici i gosti su se također zadržali ispred crkve u razgovoru i plesu uz tambure KUD-a iz Jankovaca.

 

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se