Sjećanje na žrtve Široke Kule

Objavljeno   

Sjećanje na žrtve Široke Kule

U petak 13. listopada 2017. godine u Širokoj Kuli prisjetili smo se svih žrtava koje su ubijene na ovaj dan prije 26 godina u Domovinskom ratu od ruke krvnika.

Svečanu svetu misu zadušnicu za sve žrtve u 17 sati predvodio je biskup u miru mons. Mile Bogović u suslavlju s župnikom preč. Lukom Blaževićem i kosinjskim župnikom vlč. Perom Jurčevičem.

Prije svete mise u 16:45 sati kod Spomenika svim žrtvama II. svjetskog i Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Tužno je nakon toliko godina gledati suzu u očiju najmilijih kada se idu pokloniti žrtvama. Osim obitelji stradalih, svijeće i vijence položili su general Mladen Markač i ministar branitelja g. Tomo Medved te predstavnici vlasti, policije i vojske.

Mons. Bogović se u svojoj propovijedi osvrnuo na žrtvu Kuljana koja nije uzaludna. Započeo je s povijesnim presjekom mjesta, broja žitelja u povijesti te je progovorio o okolnostima gradnje sadašnje crkve za vrijeme komunizma. Široka Kula dobila je ime po turskoj kuli. Ona je imala za cilj braniti Kulu.

Imajući u sebi primjer Isusa Krista i njegovu žrtvu, najbolje znamo što znači biti žrtva i mučenik. Nama koji molimo za svoje najmilije, to najbolje možemo pokazati svetom misom i euharistijom na oltaru. Oltar je drugi naziv za žrtvenik. Zato prikazujemo svetu misnu žrtvu za sve stradale Kuljane ovdje u Širokoj Kuli kako bi ih Gospodin znao nagraditi na nebesima. Znamo da je mučeništvo sjeme novih kršćana. Zato nemojmo nikada zaboraviti mučeničku smrt ovih ljudi.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se