Održana je tribina na temu: "RAD HRVATSKOG MEMORIJALNO DOKUMENTACIJSKOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA

Objavljeno   

Održana je tribina na temu: "RAD HRVATSKOG MEMORIJALNO DOKUMENTACIJSKOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA

U petak 13. listopada 2017. godine u Pastoralnom centru u Ličkom Osiku s početkom u 18:30 sati održana je tribina pod nazivom "Rad hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata". Gost predavač bio je dr. Ante Nazor, ravnatelj centra.

Na početku tribine sve prisutne je pozdravio mons. Marinko Miličević (generalni vikar biskupije) koji je ujedno i najavio gosta predavača.

Tribini su također prisustvovali biskup u miru mons. Mile Bogović i general Markač.

Uzevši riječ dr. Ante Nazor započeo je govoriti o radu samog centra kojim on upravlja te je progovorio o njegovoj važnosti za Republiku Hrvatsku i cijeli svijet. Treba se znati istina o Domovinskom ratu, ali sve što oni rade u centru, sve izdane knjige, publikacije, članci itd.,  potkrepljene su stvarnim izvješćima i dokumentima iz vremena Domovinskog rata. Na taj način svojim radom sudjelovali su i u obrani hrvatskih generala u Hagu.

Činjenica je ta da oni još uvijek danas ne mogu doći do arhivske građe koja se čuva zakonom da se potpuno kristalizira naša povijest. Ovdje u Širokoj Kuli ubijeni su ljudi.

Na području Like i Korduna u rujnu su se vodile strašne borbe o kojima mi nismo imali puno informacija, naglasio je. Postavio je i pitanje kako uz dokumente koji su u rukama Republike Hrvatske, a koji govore o počiniteljima zločina u Širokoj Kuli i ostalim mjestima, ti zločini još nisu procesuirani.

Nazor je rekao kako je predsjedničnin dolazak samo simboličan čin da država nije zaboravila ove žrtve. No, smatra da se ovakvi događaji ne smiju zaboraviti i zato se moraju kroz povijest unijeti u sustav obrazovanja. Jugoslavija je bila samo okvir za jednu malo veću veliku Srbiju.

Moramo biti svjesni kao građani Hrvatske da je Hrvatska izvojevana u jednoj teškoj i krvavoj borbi uz velike žrtve. I da je napokon devedesetih godina ostvaren san neovisne Hrvatske što je bio san generacija, naglasio je Nazor. Podsjetio je i da je Široka Kula zastupljena u tužbi Hrvatske protiv Srbije. Svijet, ako želi znati što se događalo, može vidjeti u tim dokumentima. 

Govoreći o zločinima u Širokoj Kuli koji su se dogodili u rujnu i listopadu 1991. rekao je kako ne smijemo zaboraviti imena ubijene trinaestogodišnje Verice Nikšić i sedamnaestogodišnjeg dječaka Ivice Nikšića. Ta imena moraju se čuti.

Kroz tribinu dr. Ante je predstavljao knjige koje njegov centar izdaje te su ljudi na kraju mogli nabaviti neke naslove knjiga.

Tribina je završila plodonosnom raspravom u koju se također uključio general Mladen Markač, biskup Bogović kao i ostali koji su prisustvovali na ovoj tribini.

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se