Biskup Bogović na 220. trošmarskom proštenju

Objavljeno   

Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović tradicionalno je predslavio u subotu 6. srpnja bdijenje u svetištu Gospe od Utjehe u Trošmariji u Ogulinskom dekanatu.

Bilo je to po 220. put od davne 1793. godine kada je tadašnji papa Pio VI svetištu dao bulu kojom se hodočasnicima izriče oprost grijeha. Proštenje s križnim putom, i misom bdijenja služeno je za blizu tisuću hodočasnika iz Ogulinskog kraja, Slunja, Duge Rese, Karlovca susjedne Slovenije ali i Hrvata iz dijaspore. Suslavili su upravitelj svetišta don Željko Kuten, župnik i dekan ogulinski vlč. Robert Zubović i više svećenika ogulinskog dekanata.

Razmišljajući o Blaženoj Djevici Mariji kao tješiteljici biskup Bogović je istaknuo značaj trpljenja koje treba osmisliti. Kada imamo vlastiti križ ili sami sebe sažaljevamo ili to dajemo drugima do znanja. S druge strana Isus je znao da se s križem spašava svijet te je uz svu svoju patnju molio za spas svih nas. To je znala i Marija. Kada stavljamo na sebe križ on je znak pobjede jer kroz njega progovara ljubav. Križ je znak da Bog voli čovjeka. Učimo se što je prava utjeha da uspijemo drugima objasniti njihovu bol, poručio je biskup Bogović a u nastavku progovorio o velikom jubileju, 1700 godina slobode crkve. Rimljanima je trebalo 300 godina da shvate da su kršćani najzdraviji dio carstva a prvi je car Konstantin shvatio da oni carstvo jačaju po dobroti. Ključna osoba prevrata u odnosima prema kršćanima bila je Konstantinova majka Jelena. Iako je bila niska roda voljela je Isusov križ i znala odgojiti sina. U današnje vrijeme kada svijet ide u krivo želimo posvijestiti važnost svoga križa. To ćemo odraditi 18 kolovoza na blagdan sv.Jelene križarice kada će misno slavlje predvoditi kardinal Josip Bozanić. Čuvajmo vječni nauk da žena u sebi maji osjećaj majčinstva jer ako on nestane nestaje i obitelj. Nakon mise pjevane su litanije Majci Božjoj u župnoj crkvi.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se