Treća nedjelja došašća - Nedjelja Caritasa

Objavljeno   

Treća nedjelja došašća - Nedjelja Caritasa

Crkva danas slavi treću nedjelju došašća ili nedjelju Caritasa. Svete mise su slavljene u župi sv. Josipa u 9 i 11 sati. Svetu misu u 9 sati predvodio je župnik preč. Luka Blažević, a svetu misu u 11 sati predvodio je generalni vikar biskupije i gospićki dekan mons. Marinko Miličević zbog župnikove odsutnosti zbog svete mise u gospićkoj katedrali koju je predvodio otac biskup Zdenko Križić povodom nedjelje Caritasa.

Prvo čitanje na svetoj misi u 11 sati pročitala je Petra Knežević, psalam je otpjevala Marina Marković, a drugo čitanje čitala je Maja Lasić. Molitvu vjernika su pročitali ministranti. Treću adventsku svijeću zapalila je Matea Knežević.

„Crkva bez Caritasa ne postoji. Caritas je nježnost Majke Crkve prema svojim sinovima: nježnost, blizina…  duhovnost Caritasa je duhovnost nježnosti kakvu nalazimo samo u Crkvi … Crkve je temeljno majka“, govori Papa te traži upravo od Caritasa da joj pomogne „obnoviti se“. Time se nastavlja i misao pape u miru Benedikta XVI. iz enciklike „Caritas inveritate –Ljubav u istini“, upućene biskupima, prezbiterima i đakonima, posvećenim osobama, vjernicima laicima i svim ljudima dobre volje. On nam tumači da je ljubav načelo društvenih, ekonomskih i političkih odnosa te oživotvorenje osobnog odnosa s Bogom i bližnjim. Papa Franjo, koristeći prostor društvenih mreža (Twitter, 18. listopada 2014.) na svoj način kaže: „Da bismo promijenili svijet, moramo biti dobri prema onima koji nam ne mogu uzvratiti.“

Karitativno djelovanje stoga ne smije ostati u anonimnosti, jer će se brzo ugasiti. Upravo su mediji oni biblijski "krovovi" s kojih treba vikati svijetu što Caritas radi kako bi se svatko osjećao potaknut izaći iz vlastitih zona ugode i komfora kad čuje što i tko sve radi i za koga. Stoga u Crkvi i danas odzvanjaju riječi kardinala Stepinca, koji je u uvodniku časopisa  „Karitas“ na pitanje "Šta hoćemo?" odgovorio ovako: "Ništa nova! Hoćemo samo da pokažemo, da u Katoličkoj Crkvi još živi onaj duh, koji je božanski Spasitelj ulio u nju. Hoćemo da pokažemo da u katoličkoj crkvi još živi duh djelotvorne ljubavi. Hoćemo da ona lijepa svjetiljka, što ima da gori u srcu svakoga kršćanina - a to je djelotvorna ljubav - da ta svjetiljka i dalje sjaje pred licem Gospodnjim. Ako bi se pak gdjegod počela gasiti, da joj nanovo prilijemo ulja. A ako bi se gdjegod nesrećom sasvim ugasila, da ju nanovo zapalimo."

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se