Obilježena je nedjelja Caritasa u našoj biskupiji

Objavljeno   

Obilježena je nedjelja Caritasa u našoj biskupiji

U nedjelju 17. prosinca je u Gospiću svečanim misnim slavljem u katedrali Navještenja BDM obilježena nedjelja Caritasa. Misu u 10 sati predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u suslavlju ravnatelja biskupijskog Caritasa preč. Luke Blaževića,  župnika gospićkog preč. Maria Vazgeča i biskupijskog kancelara preč. Mišela Grgurića.

"Kršćanska vjera se izražava kroz tri stvari: riječi, srce i ruke",propovijeda papa Franjo"Ako kažem da sam katolik i idem na misu, ali ne razgovaram sa svojim roditeljima, ne pomažem baki i djedu ili siromašnima, ne pomažem bolesnima, onda samo dolazak na misu ne dokazuje da istinski vjerujem. " Na valu snažnoga poticaja pape Franje:  1. svjetskog dana siromašnih i prigodne poruke  naslovljene:  „Ne ljubimo riječima, već djelima!“ – koju završava riječima: „Siromašni nisu problem: oni su izvor na kojem se moramo napajati u našem nastojanju da prihvaćamo bit evanđelja. Vjerujemo da je to poziv da darivanjem zahvatimo i oplemenimo svoje odnose s bližnjima –   ponajprije s onima koji su u potrebi, nevolji, oskudici i tjeskobi.

„Danas je nedjelja Caritasa, nedjelja u kojoj pokazujemo posebniju solidarnost sa našom braćom i sestrama koji oskudijevaju materijalnim dobrima. Oni zato što su siromašni nisu manje vrijedni, i ne treba ih biti stid reći da su siromašni. Često puta siromasi imaju mnogo drugih duhovnih vrijednosti s kojima nas mogu obogatiti: poniznost, skromnost, poštenje, dobrota, strpljivost, umjetnost znati živjeti sa malo, a ne izgubiti radost i vedrinu. Zato papa Franjo govori puno o tome kako ne pomažemo samo mi siromašne, nego i siromašni još više pomažu nas, u mnogo čemu što se novcem ne može kupiti. Svaki naš i najmanji dar potrebitima nije naš gubitak nego dobitak. Isus jamči da niti čaša vode pružena nekome neće ostati ne nagrađena, i to višestruko. Darivanje potrebitih je najbolji način da pripravimo put Gospodinu do našeg srca i do našeg doma. Tako će nam i Božić biti poseban.“  istaknuo je biskup Križić u svojoj propovijedi.

Programom „Za 1000 radosti“ Hrvatski Caritas diljem Hrvatske nastoji pokrenuti ljude na pomoć obiteljima nezaposlenih, više članim obiteljima, braniteljskim obiteljima, obiteljima koje su u dugovima, obiteljima u kojima je netko od članova teško bolestan -onima koje dugotrajna teška ekonomska situacija najbolnije pogađa. U tom razdoblju stiže konkretna pomoć do desetaka tisuća obitelji u nevolji, a uz nju ohrabrenje i nada – i radost uz poruku: „Niste sami!“

Nakon svete mise biskup Križić susreo se sa siromašnima i najpotrebnijima s područja Gospićko-senjske biskupije u dvoranikaritasa i udijelio novčane priloge za 10 najpotrebitijih obitelji iz svih dijelova biskupije.

Pomažimo im na najrazličitije načine: darujući ljudima pomoć, hranu, novac, podršku, objed, solidarnost, ali i ohrabrenje, prijateljstvo, izlet, iznenađenje, igru, veselje… 

Tekst i foto: L.S.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se