Četvrta nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Četvrta nedjelja kroz godinu

U nedjelju 28. siječnja 2018. godine na 4. nedjelju kroz godinu svete mise su slavljene u 9 i 11 sati u župi sv. Josipa u Ličkom Osiku.

Slike su sa svete mise u 9 sati.

Prvo čitanje pročitala je Ivana Đapić, psalam je otpjevala Ivanka Vojvodić, a drugo čitanje pročitala je Roberta Pešava. Molitvu vjernika pročitali su ministranti Roberta i Tomislav.

Evanđelje nam donosi Isusov nastup u sinagogi u Kafarnaumu. Uđe u sinagogu i poče naučavati. Slušateljstvo je zaneseno njegovim naukom, jer je govorio kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci. Čak i nečisti duh u opsjednutom čovjeku, koji je bio u sinagogi, i htio ušutkati Isusa svojim krikovima, priznaje da je Isus „Svetac Božji“! Kad Isus istjera nečistog duha prisutni se zaprepastiše te se zapitkivahu: Što li je ovo? Nove li i snažne nauke! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda i pokoravaju mu se.

Isus je novi čovjek koji obnavlja svijet, njegov nastup je rušenje vlasti sotone i uspostava Božje vladavine. Sotona ili đavao, je zao duh. Stvoren je kao dobar, ali on se izopačio, postao zao i zna samo zlo činiti; on svuda i svima čini zlo. Kao duh on je nevidljiv, ali svoje djelovanje očituje pomoću drugih bića, ponajviše ljudi. Osobito je prepoznatljiv kao protivnik Božji i protivnik života koji uništava i oštećuje te sije smrt. Njegova najveća radost je zavoditi ljude i umnažati zla u svijetu. Njegova djela su: oholost, psovka, mržnja, zavist, laž, osveta, podmuklost, klevete, neprijateljstva, pohlepa, požuda, ravnodušnost... itd... Sve to upotrebljava protiv života i životnosti, tj. protiv svakog od nas da nas uništi.

Isus želi ljude međusobno ujediniti, podići. Želi da se maknemo od grijeha od sotone, kako bismo osjetili da smo jedni drugima potrebni i da nas Bog ljubi. Zato je i Bog došao na ovaj svijet u osobi Isusa Krista, da bi nam priopćio svoju ljubav i potaknuo nas da i mi živimo u ljubavi prema Bogu i u ljubavi međusobno. Isusov nauk i u naše dane treba biti nov i snažan. Mi se kao pravi vjernici suprotstavljamo zlu preko dobrih djela. Borimo se da na zlo ne uzvraćamo zlom. Nasuprot mržnji suprotstavljamo moć opraštanja. Isus nas ne oslobađa od zla oružjem niti magičnom čarolijom, nego samo po ljubavi do smrti na križu. Stavimo sve u Božje ruke; on nosi i upravlja naš život i vodi nas do cilja. Budimo stoga radosni što smo Gospodina susreli i što On želi s nama ići kroz život i biti nam svjetlost i spasenje.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se