U Gospiću je održan korizmeni susret svećenika

Objavljeno   

U Gospiću je održan korizmeni susret svećenika

U ponedjeljak 9. veljače u 10 sati u gospićkoj katedrali započeo je korizmeni susret svećenika. Svećenike je vodio kroz pokorničko bogoslužje vlč. Jakov Rađa. Prisutna su oba biskupa: ordniarij mons. Zdenko Križić i biskup u miru mons. Mile Bogović. Svećenici su se mogli osobno ispovjediti nakon ispita savjesti što je većina od njih i učinila.

Drugi dio susreta nastavljen je u biskupiji. Ovdje je održao uvodno predavanje na temu “Svećenik kao duhovni otac i pastir” također vlč. mr. Jakov Rađa. Počeo je idejom Katarine Sijenske: “Ako ćemo biti ono što trebamo biti onda ćemo zapaliti svijet”. Svećenici kao duhovni očevi imaju utemeljenje u Svetom Pismu. A otac u Starom Zavjetu blagoslivlje sinove. Otac svoj identitet pokazuje u blagoslovu: on je onaj koji daje blagoslov a sin prima. U priči o izgubljenom sinu otac dočekuje odlutalog sina sa zagrljajem. Stariji sin ga ne prizna bratom nego ga naziva. “Ovaj tvoj sin!” Ali otac ističe da je bio mrtav i oživje. U našim propovijedima 7% je sadržaj, 38% boja glas a 55% neverbalna komunikacija. Mi se trudimo da predamo sadržaj. Međutim Isus ističe “Sve je meni predao Otac moj”. On od toga daje učenicima. Dakle, u pitanju je primanje i davanje. Postavljeni smo da u pravo vrijeme dajemo ono što smo primili. To nas opušta jer smo u službi primljenog dara. Svećenici su izabrani da daju pravu mjeru u pravo vrijeme od primljenog dara. Svećenik je tako razuman čovjek, vjeran i razborit. Abraham je vjeran jer ne odstupa od Božje riječi.  U našem propovjedanju nije u igri naša kvaliteta, naš trud, nego Božji dar. Ako ne postanemo kontemplativci, uronjeni u Boga, naši će plodovi biti kratkotrajni.  Kard. Stepinac je bio uronjen u Boga pa odatle njegova snaga u teškim vremenima. Ne možemo dati ono što nemamo: zato je rast u osobnoj vjeri najbolji put da budemo vjerni upravitelji povjerenih dobara. Ovo su misli iz predavanja vlč. Jakova Rađe. Nakon predavanja razvila se diskusija.

Župa Slunj

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se