Druga uskrsna nedjelja

Objavljeno   

Druga uskrsna nedjelja

Druge uskrsne nedjelje Crkva slavi Nedjelju božanskoga milosrđa.  Svete mise su slavljene u našoj župi u 9 i 11 sati. Ovu nedjelju još nazivamo i mali Uskrs ili bijela nedjelja jer su novokrštenici na današnju nedjelju skidali bijele haljine koje su nosili od uskrsne noći.

Na svetoj misi u 9 sati prvo čitanje pročitala je Ivana Rupčić, psalam je otpjevala Ivanka Vojvodić, a drugo čitanje i molitvu vjernika pročitala je Roberta Pešava.

Na misi u 11 sati prvo čitanje čitala je Petra Knežević, psalam je pjevala Marina Marković, a drugo čitanje pročitala je Maja Lasić dok su molitvu vjernika pročitali ministranti.

Nedjelja Božanskog milosrđa, Bijela nedjelja, prva je nedjelja poslije Uskrsa. Kod nas se zove i Mali Uskrs.

Naziv „bijela” dolazi od bijelih haljina koje su odrasli novokrštenici u doba ranog kršćanstva oblačili prilikom vazmenoga bdijenja u noći Velike subote, na dan svoga krštenja, nosili ih tijekom tjedna kao znak krsne milosti a onda ih, u nedjelju nakon Uskrsa, odlagali. I danas djeca na krštenju dobivaju bijelu haljinicu. Ona je znak novoga krštenikova dostojanstva – krštenjem postajemo „Božji sinovi” – i znak njegove krsne nevinosti po oproštenju grijeha ali i znak njegove obveze da odsada živi neokaljano po uzoru na Isusa Krista koji nije počinio zla. Po istoj simbolici u bijelo se odijevaju prvopričesnici, manje kod potvrde (krizme) i gotovo redovito kod vjenčanja.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je nedjelju nakon Uskrsa Nedjeljom Božanskog milosrđa.

U Dnevniku sv. Faustine čitamo Isusovu poruku u vezi današnjeg blagdana: „Ja želim da Blagdan Božanskog Milosrđa postane utočište i zaklon svim dušama, posebno jadnim grešnicima. Ona duša, koja se ispovijedi i primi svetu pričest taj dan, dobiva savršeni oprost od grijeha i kazni. Toga dana otvorene su sve Božje ustave kroz koje teku milosti. Neka se nijedna duša ne boji približiti Meni, pa makar njezini grijesi bili crveni kao skrlet.”

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se