Proslavili smo sv. Marka u Budaku

Objavljeno   

Proslavili smo sv. Marka u Budaku

U srijedu 25. travnja svečano je proslavljen sv. Marko u Budaku. Svetu misu predvodio je mons. Mile Čančar (župnik iz Korenice) u suslavlju s domaćim župnikom preč. Lukom Blaževićem, preč. Nikolom Turkaljem (biskupijskim ekonomom) i Ivanom Blaževcem (vojnim kapelanom u Gospiću).

Vrijeme je poslužilo pa se okupilo veliko mnoštvo ljudi.

Mons. Čančar je svima približio sv. Marka, tko je on bio, što on nama znači. Sveti Marko po svemu je bio Židov koji je slijedio Isusa i prihvatio kršćanstvo. Deset puta spominje se u Novom zavjetu. Vjerojatno je on, mladić, koji je išao za uhićenim Isusom, zaogrnut plahtom, a kad su ga htjeli uhvatiti, ostavlja plahtu i bježi gol. Na drugom mjestu u Svetom pismu opet stoji da sv. Petar, čudesno oslobođen okova, dolazi u kuću majke Ivana Marka. Za sv. Marka možemo reći da je bio povlašten slijediti sv. Petra u propovijedanju, ali što je najvažnije ostavio nam je pisani trag tj. Evanđelje. Zato još bolje trebamo slijediti uskrslog Krista poput sv. Marka na svim životnim putevima. Jer kao što je Isus pobijedio smrt svojim uskrsnućem i mi se trebamo truditi postati što svetiji.

Sv. Marka se na slikama obično prikazuje s krilatim lavom kako piše, jer on naglašava snagu uskrsnuća i savladavanja smrti. Zaštitnik je i odvjetnika, građevinskih radnika, zidara, staklara, pletača košara, notara i pisara, zatvorenika i Egipta. Njemu se utječe protiv nevremena, munje, tuče, protiv nepripravne smrti te za dobro vrijeme i dobru žetvu. Zbog toga je na kraju svete mise bio i blagoslov polja da urod što bolje uspije te da ne bude teških vremenskih nepogoda.

Nakon euharistijskog stola uslijedilo je i obiteljsko druženje, tj. mali domjenak koji su tradicionalno pripremili Marko Sokolić Maki.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se