Blagdan je Duhova

Objavljeno   

Blagdan je Duhova

Blagdan je Duhova. Cijela Crkva danas slavi svoj rođendan.

Svete misa u 9 sati slavljena je u Ličkom Osiku dok je svečana sveta misa u 11 sati slavljena u crkvi Duha Svetoga u Mušaluku.  Ova crkva je stara preko 300 godina i svjedoči pobjedi nad Turcima, a samu crkvu dao je sagraditi pop Marko Mesić nakon što je protjerao Turke iz Like 1700. godine.

Svečanu svetu misu u 11 sati predvodio je vlč. Darko Rac iz Srijema, župnik u Bačincu u suslavlju s domaćim župnikom preč. Lukom Blaževićem.

Samom blagdanu Duhova u crkvi Duha Svetoga održano je i duhovsko bdijenje koje je također predvodio vlč. Darko

Današnjom svečanošću slavimo jedan od vrhunaca liturgijske, Crkvene godine. Danas slavimo Pedesetnicu - pedeseti dan nakon Uskrsa.

Duhovi nas podsjećaju na silazak Duha Svetoga. Ovo ime je i program, jer danas stvarno slavimo uskrsnu svečanost. Po uskrsnuću se Isus vraća k Ocu, ne da bi ljudima i svijetu rekao zbogom, nego da zauvijek ostane s nama po svome Duhu, kojega on obećava i šalje. Ovaj radosni događaj danas slavimo.
Molimo za dolazak Duha Svetoga da nas prosvijetli i očisti od grijeha i krivnje – naglasio je vlč. Darko

U našim životima Duh Sveti igra veliku ulogu. Prati nas od krštenja kada smo postali djeca Božja pa preko sakramenata.

U svakom sakramentu, svakoj molitvi, svakom susretu Bog nas dotiče - u Duhu Svetomu. Ovim poticajima, koji su uvijek nježni i, u većini slučajeva, neopisivi vodi on ljude, a da ne povrijedi njihovu slobodu. I ljudi, koji se njemu puste voditi, potiču tako druge ljude. Cijela župa, duhovne zajednice, da i cijela Crkva, tako dobiva nove pravce, ali samo preko ljudi koji su voljni i spremni svoje ptice u glavi zamijeniti za golubicu Duha Svetoga.
Duh je tješitelj, to je sam Isus rekao. Dobar tješitelj se povlači u pozadinu i pušta da sami radimo, ali njegov kažiprst je uvijek spreman i njegovi poticaji. Dobar tješitelj ne stoji nikada u prvom planu. Možda je i zato za Duha i kompliment da ne može biti shvaćen.
Mi katolici bismo trebali imati jedan sasvim drukčiji odnos prema našem Tješitelju. Konačno, odlučuje vjera u Duha Svetoga hoćemo li se mi, u našem svijetu, smjeti osjećati sigurno ili osuđeni na samoću. Budimo svi u ljubavi jer je ljubav jedini pokretač boljeg života na ovom svijetu. Ne smijemo biti mlaki kršćani. Budimo ili hladni ili vruči.

Molimo Duha Svetoga da nam pomogne na tom putu.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se