Nacionalna proslava 1700 godine slobode kršćanstva

Objavljeno   

U nedjelju 18. kolovoza 2013. godine u Rakovici održana je nacionalna središnja proslava misnim slavljem povodom 1700g. (313.-2013.). od milanskog edikta kojeg je izdao car Konstantin.

Ediktom je Konstantin 313.g. proglasio slobodu kršćanstvu i učinio ravnopravnom religijom u rimskom carstvu. Time je prestao višestoljetni krvavi progon kršćana.

Misno slavlje je održano na blagdan sv. Jelene Križarice, Konstantinove majke, zaštitnice Rakovice, čije ime nosi župna crkva. Sv. Jelena je izmolila da njen sin, car Konstantin, s empatijom pogleda na kršćane.

On sam, nije odmah postao kršćaninom. Konstantin je poznat po izreci "In hoc signo vinces" - u ovom znaku ćeš pobijediti. Te riječi je čuo u snu pred važnu bitku, a znak koji je vidio bio je križ.

Konstantin je rodom iz današnjeg Niša u Srbiji, sve je to bilo rimsko carstvo. U Nišu će biti velika proslava Konstantinove godine u organizaciji Pravoslavne Crkve.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se