Deseta nedjelja kroz godinu

Deseta nedjelja kroz godinu

U nedjelju 10. lipnja na desetu nedjelju kroz godinu svete mise u 9 i 11 sati slavljene su u župi sv. Josipa u Ličkom Osiku.

Prvo čitanje na svetoj misi u 11 sati pročitala je Petra Knežević, psalam je otpjevao zbor, a drugo čitanje čitala je Maja Lasić. Molitvu vjernika su pročitali ministranti.

Gospodin Adama i Evu nakon grijeha ne progoni nego ih – traži! Adame, gdje si?! – krik je to koji odzvanja kroz čitavu povijest čovjekovih lutanja i traženja. Zna gdje su, ali želi da se čovjek sȃm očituje, da postane svjestan svojih izbora. Ljudi progovaraju, ali kako? Grijeh je počeo grijeh počeo iznutra, nutarnjom odlukom biti kao bogovi. Upitani o svom nutarnjem svijetu šute i prelaze na vanjske činjenice: pobojah se jer sam gol… Njih navode tako da Adam optužuje Evu i time dodatno pojačav razdor među njima: žena mi je dala sa stabla… Kao da je morao jesti. Žena kaže: zmija mi je dala! Izbjegavaju pogledati u svoj nutarnji svijet, u razloge svojih odluka, ali u isto vrijeme produbljuju nepovjerenje prema Bogu i međusobno. Oko istine se ne mogu složiti, ali u onom lošem mogu – složno su nepovjerljivi prema Bogu. Vrt, do tada mjesto susretanja s Bogom i rada kojim se čovjek očovječuje, sada postaje mjesto nepovjerenja, iskorištavanja i bježanja od odgovornosti. Unatoč svemu tome, Bog se ne udaljuje od čovjeka u potpunosti. Nekoliko je znakova da će on i dalje biti prisutan u životu prvog ljudskog para te njihovog potomstva. Prije svega na ljudima će i dalje ostati Božji blagoslov koji je preduvjet plodnosti i rađanja. Na golotinju, koja počinje ljudima smetati i pokušavaju je riješiti tražeći način da se prekriju i zaštite, reagira Bog i daruje im odjeću od krzna. Ono što su pokušavali sami, ali nisu uspjeli dalje od smokvinih listića, sada čini Bog. Dostojanstvo i osobni integritet, nad kojim čovjek strepi i neuspješno ga pokušava zaštititi, svog pravog zaštitnika ima u Bogu koji ga zna i može očuvati. Razvoj događaja koji slijedi jasno će to pokazati. No, ova Božja akcija jasno daje do znanja i to da je promjena koja je u ljudima nastupila nepovratna – darovana odjeća pokazuje da će od sada ogoljelost čovjeku uvijek biti prijetnja jer je trajno narušena sposobnost otvorenosti i povjerenja prema Bogu i drugom čovjeku.

U evanđelju naime su Isusa iskušavali i govorili da u ime đavla Belezebula izgoni duhove što je sasvim proturječno. Kako Sotona može izgoniti Sotonu. Zato je Isus jasno rekao da je najveći grijeh protiv Duha Svetoga. Svi smo mi braća i sestre po jednom Bogu i Isusu ukoliko se držimo njegovih zakona i propisa. Zato prihvatimo Isusa svim srcem  kako bi u svakom čovjeku mogao napraviti nešto novo.

 

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se