Tiskovna konferencija na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih ideologija

Objavljeno   

23. kolovoza 2013. godine u Gospiću je održana tiskovna konferencija koju je sazvao gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović.

Na današnji dan 1939. sklopljen je sramotni pakt dviju nehumanih ideologija, fašističke i komunističke (Hitler - Staljin). Vijeće Europe proglasilo je 2006. rezolucijom 1481 upravo taj dan Europskim danom sjećanja na žrtve ponajprije ovih opakih ideologija.

Na početku konferencije biskup je istakao da se različito piše o žrtvama ratova. On vidi uzrok tomu u različitom poimanju čovjeka: jedni su nadljudi a drugi neljudi, jedni imaju sva prava a drugi su gnjide, uši. Izbrisana je slika Božja koja je utisnuta u svakog čovjeka. Ovaj europski dan obilježit će se i 31. kolovoza misom u CHM na Udbini. Ovaj dan, poznat kao Dan hrvatskih mučenika, od prošle godine slavi se u subotu između Dana europskog sjećanja na žrtve totalitarnih režima i Krbavske bitke.

Ove je godine i 520. obljetnica Krbavske bitke i 10. obljetnica blagoslova kamena temeljca udbinske crkve. Misu će predvoditi nadbiskup mons. Nikola Eterović, tajnik Biskupske sinode u Vatikanu (Rim) koji je rođen na otoku Braču (Pučišća). Ovim se želi istaknuti povezanost Vatikana i našeg naroda u dugoj povijesti.

Dan hrvatskih mučenika ima svoj izvor u nebrojenim mučenicima u dugoj povijesti. Kalendar za 2014. godinu, koji je izišao iz tiska, na svojim stranicama, slikom i riječju, provlači mučeničku poveznicu od Krstionice kneza Višeslava pa preko Krbava, Bleiburgova, Jazovki do Vukovara i Škabrnje.

U povodu Dana hrvatskih mučenika objavljen je časopis Hrvatska vjernost koji objavljuje sve ono što je vezano za hrvatske mučenike. U međuvremenu ovaj je časopis postao i glasilo Komisije za hrvatski martirologij.

Tako će mučenik vlč. Miroslav Bulešić biti proglašen blaženim u pulskoj Areni 28. rujna. Ubili su ga u župnom stanu 24. kolovoza 1947. pobjednici koji su se kitili petokrakom.

Bit će tiskan i zbornik radova o žrtvama komunističke vladavine na 700 stranica. Radi se o izlaganjima sa Međunarodnog znanstvenog skupa prošle godine.

Nakon biskupa progovorio je mons. Tomislav Rogić. On je prezentirao web-stranice CHM Udbina. Stranice su još u doradi a mogu se otvoriti na adresi: chm-udbina.com.hr

Vlč. Nikola Turkalj iznio je tehničke pojedinosti uz Dan hrvatskih mučenika na Udbini 31. kolovoza. Istakao je da je uspostavljena vrlo dobra suradnja s institucijama.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se