U našoj župi gostovao je i predvodio tribinu g. Igor Vukić

Objavljeno   

U našoj župi gostovao je i predvodio tribinu g. Igor Vukić

U četvrtak 21. lipnja 2018. godine u našem Pastoralnom centru u 19 sati održana je tribina na temu "Zanemarene činjenice" koju je predvodio g. Igor Vukić. Na tribini je ujedno i predstavljena njegova knjiga "Radni logor Jasenovac".

U svom izlaganju g. Igor Vukić progovorio je o stvarnim činjenicama koje prate i govore o radnom logoru u Jasenovcu. U samoj knjizi postoji 500 fusnota tako da je sve potkrijepljeno dokazima. Prema g. Vukiću Jasenovac je bio lječilište, a ne mučilište kako ga se prikazuje. Po medijima je prikazano da je u logoru ubijeno 20000 djece, a toliko djece nikada nije bilo tamo. Zaključak svega je da se pretjeruje s brojem žrtava i da ubijanja nije bilo kako je to prikazano. Istina treba napokon izaći na vidjelo!

O autoru i knjizi govorio je prof. povijesti Stipo Pilić. Knjiga opisuje događaje u logoru za vrijeme 2. svjetskog rata na temelju arhivskih dokumenata, sjećanja svjedoka te objavljenoj literaturi o toj temi. Vukić je opisao život u logoru, aktivnosti zatočenika i prehranu, suzbijanje epidemija, smrtne kazne zbog bijega, planiranja pobune i kršenja discipline. U knjizi se opisuje vjerski život te slobodno vrijeme. Prema njegovom uvidu, to je bio radni logor za protivnike NDH (među njima bilo je najviše Hrvata i manji broj muslimana i Srba). U logoru je bila internirana skupina Židova izuzetih iz deportacija u Njemačku, kojima je bila izložena židovska zajednica iz sjevernog dijela NDH pod nacističkim utjecajem. U logor su dovođeni i Romi sa sjevernog dijela NDH. Protivnici NDH bili su zatočeni na rok od tri mjeseca do najviše tri godine. Onaj kome je istekla kazna bio je pušten. Oko 1700 osoba pušteno je na slobodu ranije, odnosno amnestirane su u povodu državnih blagdana. Na pitanje koliko je ljudi ubijeno, kaže da na to nije lako odgovoriti, ali je broj znatno manji od 83.000, koliko se vodi na popisu u jasenovačkom muzeju. Dodaje da arhivske dokumente o Jasenovcu treba i dalje istraživati, a nema ništa protiv osnivanja međunarodne komisije. Podsjetio je da je njegova obitelj prošla kroz Jasenovac.

Uz drage goste na tribini su također svojim prisustvom potporu dali g. Vukiću naši biskupi: biskup u miru mons. Mile Bogović i biskup ordinarij mons. Zdenko Križić.

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se