Marijanski zavjet za Domovinu na molitvi i osvježenju u našoj župi

Objavljeno   

Marijanski zavjet za Domovinu na molitvi i osvježenju u našoj župi

Danas, u srijedu 18 srpnja Marijanski zavjet za Domovinu stao je na svom hodočašću u našoj župi na molitvi u župnoj crkvi i osvježenju.

Marijanski zavjet za Domovinu je hrvatsko zavjetno hodočašće. Zavjetni put prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. Tako su hodočasnici na ovom našem području jer su hodočastili Gospi od Krasna, pa prolazili kroz Kosinj i današnja zadnja stanica im je u Gospiću gdje će i prenočiti.

Zavjetno hodočašće organiziraju mladi i branitelji, zajedno sa svim ljudima kojima je Hrvatska posebno u srcu. 2015. su ga organizirali ga HVIDRA, studentske udruge SKAC Palma i MAGIS, te ine braniteljske i studentske udruge i zajednice koje se vremenom priključe.

Nakon prvog hodočašća u ljeto 2015. (od 21. lipnja do 28. kolovoza), kako bi se organizacija podigla na još bolju razinu, osnovana je Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu (4. listopada 2015.). Bratovštini se kao redovni članovi mogu pridružiti svi koji su hodali, a kao priključeni članovi i oni koji će tek hodati, ili žele podržati ideju molitvom ili na neki drugi način.

Svaki član bratovštine dobiva hodočasničku putovnicu u koju se stavljaju pečati svih marijanskih svetišta koje je hodočasnik posjetio kao i pečati raznih memorijalnih središta koja se posjete. Hodočasnik se zavjetuje da će tijekom života prohodati sve etape zavjetnog puta, a ako to ne uspije ostvariti, učinit će to umjesto njega njegovi nasljednici.

Ideja o ovome stvarala se godinama. Realizaciju projekta dodatno su požurila zbivanja oko hrvatskih branitelja, vrijednosti proizišlih iz Domovinskog rata.
Prvo zavjetno hodočašće organizirano je 2015. godine - od 21. lipnja do 28. kolovoza. Hodočasnici su prošli oko 1500 km od Gunje do Dubrovnika kroz cijelu Hrvatsku i dio BiH, prošavši kroz velika marijanska svetišta, ali i bitna mjesta hrvatske povijesti, obilježivši posebne događaje i obljetnice:
- 5. kolovoza na 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja i Dan domovinske zahvalnosti hodočasnici su bili u Kninu
- 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe u Sinju na proslavi 300. obljetnice Čudotvorne Gospe Sinjske i obrane od Turaka

Godine 2017. započelo je obilježavanje puteva i staza Marijanskog zavjeta te su do 2018. godine staze označene od Vinkovaca.

Smisao hodočašća je: molitvom u zajedništvu nastaviti borbu za mir, pravdu i istinsku slobodu Hrvatske. Ovaj hrvatski hodočasnički put utirali bi i vodili veterani Domovinskog rata. Surađivaju sa studentima i ostalim mladima diljem Hrvatske. Tim bi zajedništvom predala se mladima važnost i svetost Domovinskog rata i osvješćivala svetosti Domovine koju imamo.

Ovaj hodočasnički put u svezi je s time što je Hrvatska oduvijek poznata po svojoj vjernosti Katoličkoj Crkvi i po pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, o čemu svjedoče i brojna svetišta diljem Domovine i krajeva gdje žive Hrvati. Potrebu hodočašća povezuje svojevrsni zavjet koji datira iz Domovinskog rata, a sklopljen je između branitelja i hrvatskog naroda, i Djevice Marije, kojoj su se utjecali. "Obranili smo Hrvatsku, oružjem i krunicom oko vrata. Danas se opet trebamo za nju boriti, trajnom angažiranošću i molitvom."

O Marijanskom zavjetu: Wikipedia

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se