41. sabor mladih Gospićko-senjske biskupije

Objavljeno   

Mladi gospićko-senjske biskupije okupili su se na 41.saboru katoličke mladeži u Slunju. Dolazak i okupljanje pred župnom crkvom, a domaćini iz slunjskog dekanata župnik vlč.Mile Pecić i suradnici bili odbor za doček, oni koji su izrekli prve riječi dobrodošlice. U 10 h nakon uvodnih pozdrava predsjednice sabora Vesne Vuković i povjerenika za mlade gospićko-senjske biskupije razmatranje na temu "Odgoj za slobodu u znaku Križa" održao je pater Ivan Mandurić (pater Ike). Pater je kroz svoje osobno svjedočanstvo vjere dao mladima primjer kako postupati sa slobodom i što je zapravo ona u životu svakog čovjeka. Naglasio je da na naš odgoj utječu mnogi odgajatelji: roditelji, učitelji, profesori, Crkva, mediji...i da je bitno prepoznati koji je pravi odgajatelj i koji će nas usmjeriti pravim putem. Naglasio je:"U životu raspolažete sa svojom slobodom, ali neka ona uvijek bude u pravom smjeru i u pravom znaku, u znaku Križa jer ćete u njemu uvijek pronaći prava rješenja i kod tog odgoja nema greške."

U 11:30 h održana je sveta misa koju je predvodio pater Ike u koncelebraciji svećenika koji su bili na saboru mladih iz svih dekanata biskupije. Pater u homiliji naglašava:"Mladi ste i imate izbor i imate putokaze kroz svoj život i uvijek pazite koje ćete putokaze "doživjeti" i do kojeg cilja u životu želite doći, ako je on s Kristom i za Krista nećete pogriješiti." U drugom dijelu sabora održano je zasjedanje. Uvodnu riječ imala je predsjednica sabora Vesna Vuković koja je imala prezentaciju o hrvatskim svecima i blaženicima. Cilj prezentacije bio je upoznati mlađe generacije o važnosti svetaca u vjeri i da hrvatski narod ima divne primjere za to. Vesna je naglasila:"Mladež danas za životne uzore uzima pjevače i glumce, a upravo su sveci i blaženici pravi uzori i kao mladež se moramo ugledati na njihov način života." Pater Ike i animatori iz zagrebačke nadbiskupije predstavili su ljetni kamp Modrave te dali osobna iskustva i svjedočanstva o boravljenju u kampu i načinu rada. Svoje izvještaje po dekanatima dali su Lidija Lapić za slunjski, Jelena Odorčić za otočki, Vesna Vuković za ogulinski i Anamarija Došen za udbinski. Urednik Osvita, lista za mlade gospićko-senjske biskupije Željko Mačić dao je osvrt na prošle brojeve i da se prikupljaju materijali za novi broj koji bi trebao izaći do sljedećeg sabora koji će biti u prosincu u Senju. Povjerenik za mlade vlč.Tomislav Rogić osvrnuo se na događaje i susrete koji su se održavali od prošlog sabora (duhovne obnove, biskupijski susret mladih u Otočcu, ljetovanja na Modravama, Prviću, Krapnju). Pred nama je važan susret, nacionalni susret katoličke mladeži koji će se održati u Dubrovniku u travnju 2014. o kojemu će se više progovoriti na sljedećim saborima. Mladi su kao i do sada pristali da se iznos koji se prikupi u adventskim akcijama donira, a izvještaji o akcijama bit će na sljedećem saboru. Sabor je zaključen molitvom u župnoj crkvi nakon koje su se mladi još zadržali u druženju. Za ovaj sabor je ključno da je sve veći broj novih mladih i da se stvara nova generacija koja je sve aktivnija u radu vlastitih župa i naše biskupije.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se