U Pastoralnom centru održana je treća radionica Hrvatskog Caritasa o E-Caritasu

U Pastoralnom centru održana je treća radionica Hrvatskog Caritasa o E-Caritasu

Od 7.1. do 9.1.2019. godine u Pastoralnom centru župe Sv. Josipa u Ličkom Osiku održana je treća radionica na temu E-Caritasa za ravnatelje i predstavnike nad/biskupijskih caritasa.  Na radionici su sudjelovali predstavnici 10 nad/biskupijskih  caritasa, ukupno 21 sudionik. Domaćin susreta bio je Caritas Gospićko-senjske biskupije na čelu s ravnateljem  vlč. Lukom Blaževićem,  župnikom župe sv. Josipa u Ličkom Osiku.

Tijekom prvog dijela radionice Robert Futač, voditelj Odjela socijalnih programa Hrvatskog Caritasa, upoznao je uz prezentaciju nazočne s osnovnim funkcionalnostima i  mogućnostima sustava E-Caritas. Riječ je o sustavu koji će nad/biskupijskim caritasima omogućiti digitalizaciju evidencije korisnika i usluga,  osuvremeniti poslovne procese djelovanja, te omogućiti automatsko kreiranje izvještaja i analiza.

U središtu sustava E-Caritas je korisnik, osoba koja se obraća caritasu za pomoć, te koristi njegove usluge i različite oblike pomoći. Sustav je napravljen „po mjeri“ članova Caritasove mreže, gdje svaki pojedini nad/biskupijski caritas sam može prilagoditi sustav prema pojedinim uslugama koje nudi korisnicima. S druge strane, sustav će i  samim korisnicima usluga pojedinoga nad/biskupijskog caritasaomogućiti bolju i bržu uslugu.Veći dio procesa napravljen je prema primjeru djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, najvećega i najrazvijenijega nadbiskupijskog Caritasa,  čiji su djelatnici tijekom 2018. godinu prvi koristili i testirali sustav.

U središnjem dijelu radionice programeri tvrtke CodeClick, koja je razvila sustav E-Caritas, putem grupnog rada na računalu educirali su sudionike radionice za kreiranje pojedinih usluga u takozvanom generičkom modulu. Svi sudionici tako su dobili priliku da uz stručnu podršku  sami na računalu prođu proces izrade i korištenja mogućnosti generičkoga modula.

Predstavnici nad/biskupijskih Caritasa izrazili su zadovoljstvo što su na radionici imali priliku dobiti stručnu pomoć i dodatne informacije  o korištenju sustava, te će im ovaj zajednički susret omogućiti bržu i jednostavniju prilagodbu na novu platformu.

Informatički sustav E-Caritas dar je Hrvatskog Caritasa, koji je prošle godine obilježio 25 godina djelovanja, Caritasovoj mreži sa željom da često neprepoznati rad Caritasa kroz institucionalne oblike zbrinjavanja socijalno ugroženih i marginaliziranih  skupina koje trebaju pomoć, a ostvaruju se na razini nad/biskupijskih Caritasa, buduvidljiviji i dostupniji crkvenoj i općoj javnosti.
U završnom dijelu radionice mons. Fabijan Svalina, ravnatelj, te Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa upoznali su prisutne s planiranim događanjima, aktivnostima i njihovim terminima u 2019. godini.

Izvor: Hrvatski Caritas

Foto: K.M.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se