Predstavljena je knjiga o jugoslavenskim i komunističkim zločinima

Objavljeno   

Predstavljena je knjiga o jugoslavenskim i komunističkim zločinima

U četvrtak 28. ožujka u Pastoralnom centru župe sv. Josipa u Ličkom Osiku predstavljena je knjiga Zločini jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću 1945.godine:dokumenti svjedočanstva i grobišta (1994.-1998.godine)“

Autori ove knjige su Branko Topić i Blanka Matković koja kaže da je rad na knjizi počeo 2006.godine kada je ona počela svoj samostalni istraživački projekt o suvremenoj hrvatskoj povijesti od 1941.do 1948.godine. Ona je intenzivno istraživala čak šest godina sve hrvatske i slovenske arhive, kao i arhiv u Londonu. Prikupljen je veliki broj dokumenata za ličko područje, naročito za 1945.godinu: “iz tog obima arhivskog materijala odabrano je oko 300 najreprezentativnijih dokumenata koji su predstavljeni u knjizi –kaže Matković.

Knjiga se sastoji od četiri cjeline, u prvoj su dokumenti komunističkih vlasti, OZNA-e , UDBA-e, narodnooslobodilačkih odbora i presude vojnih sudova. U drugoj cjelini su presude i dokumenti Suda za zaštitu nacionalne časti s 32 dosjea. U trećem dijelu knjige objavljena su izvješća i svjedočanstva koje je devedesetih godina prikupila saborska komisija. U završnom dijelu knjige su svjedočanstva koje je prikupio svećenik Krunoslav Draganović, nakon drugog svjetskog rata, pedesetih godina u iseljeništvu.

Na predstavljanju knjige bio je i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević koji smatra da je došlo vrijeme da se povijest rasvjetli i da se otkrije istina. „Ukoliko mi nismo svjesni da nemamo budućnosti,ako ne raščistimo s našom povijesti. Onda ćemo ostati u granicama u kojima smo tavorili u gotovo stogodišnjoj hrvatskoj zabludi“- ističe Starčević i dodaje  da su ovakve istinite knjige jako dobre jer danas je bitnije pokazati istinu koja može izvući Hrvatsku i Hrvate iz ponora. On nadalje kaže da je u drugom svjetskom ratu bilo više od milijun i pol hrvatskih žrtava. Precima smo dužni odati počast – zaključuje  Starčević.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se