Održano 48. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

Objavljeno   

Održano 48. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

Posvećena osoba pred izazovom duhovne pratnje/duhovnog vodstva 

U Pastoralnom centru župe sv. Josipa u Ličkom Osiku od 16. do 18. svibnja 2019. održano je 48. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica u organizaciji Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji na temu Posvećena osoba pred izazovom duhovne pratnje/duhovnog vodstva. Na Vijećanju je sudjelovalo tridesetak redovnika i redovnica, odgojitelja i odgojiteljica.

Na putu prema Ličkom Osiku, sudionice koje su krenule organiziranim prijevozom iz Zagreba svratile su u Udbinu, gdje im je upravitelj svetišta vlč. Josip Šimatović, u kratkim crtama rekao najvažnije podatke o svetištu i pokazao crkvu u kojoj morate na trenutak zastati, čuti, vidjeti i osjetiti žrtvu našeg naroda. Sestre su saznale i da je baš toga dana, 16. svibnja godišnjica mučeničke smrti s. Žarke Ivasić, milosrdnice, i da će za nju biti održana misa u gospićkoj katedrali koju će predvoditi gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović. Nakon što je sestrama predstavljen projekt osnivanja Škola trajne formacije sudjelovale su na svetoj misi, pridružile se sestrama milosrdnicama i ostalim vjernicima dajući svoj molitveni doprinos te kroz euharistiju izrekle Bogu i s. Žarki svoj hvala na nesebičnoj žrtvi. 

Kroz dva radna dana Vijećanje su vješto vodili članovi Povjerenstvo za početnu formaciju: s. Ljubica Bosilj, fra Krunoslav Kocijan i predsjednica Povjerenstva s. Danijela Anić. Predavanje su održali biskup gospićko senjski i predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života mons. Zdenko Križić i vlč. Đuliano Trdić, dr. med. i mr. psych., voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije. 

Oba predavača su nesebično podijelila svoje bogatstvo stečeno kroz godine studija, života, rada s ljudima, a na poseban način rada s Bogu posvećenim osobama.

Po završetku Vijećanja organizirao je posjet Smiljanu, Memorijalnom centru Nikola Tesla i posjet Spomen-domu dr. Ante Starčević u Velikom Žitniku. 

Vjerujem da je sjeme riječi posijano ovih dana po našim predavačima palo na dobro pripremljenu zemlju i da će donijeti obilat rod na korist našim zajednicama, ali i cijeloj našoj Crkvi. Ovo su uistinu bili bogati i obogaćujući dani. Svatko od nas ponio je u svom srcu dio bogatstva obilno ponuđenog i podijeljenog. Posebna zahvala ide domaćem župniku vlč. Luki Blaževiću, u čijem Pastoralnom centru smo bili smješteni, a koji je pokazao prema nama iznimnu gostoljubivost.
(sudionica Vijećanja)
Autor: s. Ksenija Leko 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se