Naša župa u Širokoj Kuli započela sa proslavom sv. Mateja

Naša župa u Širokoj Kuli započela sa proslavom sv. Mateja

U subotu 21. rujna na blagdan sv. Mateja istoimena župa sv. Mateja u Širokoj Kuli slavila je svoj dan, tj. proslavila je svog nebeskog zaštitnika. Svečanu koncelebriranu euharistiju u 17 sati predvodio je o. Ivan Dominik Iličić (studentski kapelan u Rijeci) u suslavlju s domaćim župnikom preč Lukom Blaževićem i preč. Nikolom Turkaljem, biskupijskim ekonomom.

Proslava će se također nastaviti i u nedjelju na svetoj misi u 11 sati koju također predvodi pater Iličić.

Kako bi sama misa bila bogatija pjesmom, imali smo čast vidjeti ženu iz Rumunjske koja svira violinu u Međugorju. Hvala joj na tome!

Ova proslava na neki način okuplja sve Kuljane koji su raseljeni diljem naše Domovine te na taj način dolaze na svoju rodnu grudu slaviti Gospodina i družiti se sa sumještanima kojih je ostao mali broj.

O sv. Mateju, koji je u puku popularan svetac, osim iz Evanđelja ne zna se mnogo. Vrlo je važan izvještaj crkvenog povjesničara Euzebija koji kaže da je Matej prije svog polaska na daleko misijsko putovanje propovijedao najprije Hebrejima, te im je napisao Evanđelje na aramejskom jeziku, kojim su tada Židovi u Palestini govorili. Izvornik Matejeva evanđelja nije sačuvan, već samo grčki prijevod. Najstarija svjedočanstva i predaja Crkve pretpostavljaju da je prijevod u potpunosti vjeran izvorniku. Istovjetnost je potvrdila i Papinska biblijska komisija 19. lipnja 1911.

Matej je pisao svoje evanđelje za Židove u Palestini koji su bili dobro upućeni u Sveto pismo Staroga zavjeta. Njima je htio dokazati da je Isus Bogom obećani Mesija, te da se u njemu ostvaruju i obistinjuju sva starozavjetna proročanstva i obećanja. Ta je značajka očita za Matejevo evanđelje od početka do kraja. Rodoslovljem na početku dokazuje da je Isus Davidov potomak po tijelu. Djevičansko Isusovo začeće obistinjuje Izaijino proročanstvo, a rođenje u Betlehemu Mihejino. I tako redom.

Iako se o Evanđelju sv. Mateja može mnogo pisati, a i pisano je, ipak o njegovu životnome putu poslije razlaza apostola ne zna se gotovo ništa, pa ni kamo je pošao naviještati Radosnu vijest. Nije poznato ni mjesto, ni vrijeme njegove smrti.

Od 954. godine njegove relikvije nalaze se u Salernu. Jedno su se vrijeme te relikvije, zbog teških prilika, čuvale sakrivene pa su pomalo pale i u zaborav. Ponovno su pronađene oko god. 1080. i položene u crkvu podignutu njemu u čast. Vjernici iz Kampanije u salernitanskoj katedrali još i danas časte relikvije prvog evanđelista.

Evanđelje se sv. Mateja naziva i "crkvenim" evanđeljem. A to je zato što, opisujući pet velikih govora, opisuje i pet velikih koraka u oblikovanju Božjega kraljevstva, pokazujući na taj način poseban interes za unutarnji život Crkve i onim što će se događati u crkvenoj zajednici.

Matejev kip ili sliku nalazimo u mnogim crkvama, najčešće zajedno s ostala tri evanđelista. U ruci drži knjigu, koja je znak da je napisao Evanđelje. Likovni umjetnici uz Mateja često stavljaju lik anđela, što mu je među evanđelistima i znak raspoznavanja, jer uz Marka je lav, uz Luku govedo, a uz Ivana orao. Zaštitik je grada Salerna i Triera ( Njemačka ), carinika, poreznika, bankara, zaštitara, brokera, računovođa i knjižničara. (Izvor: laudato.hr)

 

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se