Sjećanje na žrtve Široke Kule

Objavljeno   

Sjećanje na žrtve Široke Kule

U nedjelju 13. listopada 2019. godine u Širokoj Kuli prisjetili smo se svih žrtava koje su ubijene na ovaj dan u Domovinskom ratu prije 28 godina  od ruke krvnika.

Svečanu svetu misu zadušnicu za sve žrtve u 11 sati u crkvi sv. Mateja predvodio je mons. dr.sc. Juraj Batelja (postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca) u suslavlju s župnikom preč. Lukom Blaževićem.

Prije svete mise u 10:45 sati kod Spomenika svim žrtvama II. svjetskog i Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Tužno je nakon toliko godina gledati suzu u očiju najmilijih kada se idu pokloniti žrtvama. Osim obitelji stradalih, svijeće i vijence položili su general Mladen Markač te predstavnici vlasti, škole, policije i vojske.

Iz propovijedi mons. Jurja Batelje:

Dragi vjernici! Vjerom prožeti sabrali smo se u Širokoj Kuli. Ona je, zajedno s drugim katoličkim selima u ovom dijelu Like, prošla uistinu krvavu kupelj. Ubijali su Turci, ubijali su žandari, u Drugom svjetskom ratu ubijali su četnici i partizani, ubijali su zloćudnim ideologijama zaražani pojedinci. Iz mržnje prema katoličkoj vjeri, u krvavu kupelj bačene su bezbrojne nevine žrtve, čak djeca i starci. Božja nas riječ poziva da ozdravimo, da se okupamo u ljubavi Božjoj koja je jedina kadra pročisiti savjest, oprati zloću, iscijeliti svaku ranu. Istom očišćena srca smijemo stati pred Gospodina, sudca živih i mrtvih, sudca ubojica i žrtava i moliti vječni pokoj mrtvima, a obraćenje i mir duše živima. Tek pročišćene savjesti možemo istinski vjerovati i pravom Bogu služiti.

Iz obveze savjesti i poštivanja vjere onih koji svoje živote nisu položili samo za domovinu nego baš za katoličku vjeru spominjemo se i partizanskih žrtava u župi Široka Kula u Drugom svjetskom ratu kad je ovdje njih ubijeno 164. U Gospiću i okolici njih 3500! Među njima su i strijeljani svećenici Vladimir Kargačanin, kateheta u Gospiću i Dragutin Kukalj, župnik u Gospiću te službenica Božja s. Žarka Ivasić, rodom iz Krašića. Strijeljana je 16. svibnja 1946. uza zid grobljanske kapele sv. Marije Magdalene u Gospiću.

S osobitim pijetetom obilježavamo spomen na našu braću i sestre iz Široke Kule i okolice koja su stradala u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Ukupno 40 žrtava. Ubijeni su samo zato što su bili katolici, zato što su ljubili svoj dom, svoj rod i hrvatsku grudu djedovine. Pripadnici četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine, pobili su ih radi etničkog čišćenja tog kraja od hrvatskog stanovništva.

U spomen na te žrtve podignut je ovdje u Širokoj Kuli spomenik prozvan "Portal hrvatske povijesti". Podignut je pokraj obnovljene crkve sv. Mateja, koju su pripadnici četničko-partizanske vojske 21. lipnja 1942. godine polili petrolejem i zapalili, a vi je 2000. na istom mjestu iz temelja ponovno sagradili.

Vjerujemo da ni patnje žrtava koje danas oplakujemo i molitvom pratimo nisu bile uzalud. Opominju nas sa sv. pavlom da se ne predamo malodušnosti, nego da se trsimo oko "spasenja u Isusu Kristu", zajedno s vječnom slavom. Hrabre nas da ne napuštamo rodnu grudu, da čuvamo rod i dom, a iseljenici da se svojoj kući vrate.

Neka Bog bdije nad ovom hrvatskom zemljom i narodom! Neka rod Hrvata ne izumre! Majko Božja, čuvaj Božji narod i pastire! Blaženi Alojzije Stepinče, moli za nas!

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se