Sedma nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Sedma nedjelja kroz godinu

Sedme nedjelje kroz godinu 23. veljače svete mise su slavljene u župi sv. Josipa u 9 i 11 sati. Obje svete mise predvodio je župnik preč. Luka Blažević.

U Evanđelju ove nedjelje Isus nastavlja svoj govor na gori. Ovoga puta radi se o ljubavi prema bližnjemu, i još više, o ljubavi prema neprijatelju.

Isus podsjeća svoje slušatelje najprije na zakon Staroga zavjeta. Tamo je ljubav prema bližnjemu strogo naložena kao zapovijed: "Ljubi svoga bližnjega kao samoga sebe" (Lev 19,18). Svakako je ljubav prema bližnjemu bila najprije ograničena na sunarodnjake. Sadržaj židovskog zakona nije bio u tome, da treba mrziti neprijatelja, ali to je odgovaralo nadaleko proširenom mentalitetu. Ako smo pošteni, onda smo  i mi danas skloni potvrditi takvo shvaćanje. Predoždba o ljubavi prema neprijatelju straši nas: kako možemo biti dobri prema onima, koji nam žele ili čine zlo?

Isus Krist poznaje čovjeka kao nitko drugi. On zna za naše teškoće, za naše nemogućnosti, da ljubimo neprijatelje. Prvo i najvažnije je poštenje: da, stvarno ima bližnjih koji nas ne mogu. ili nas odbijaju. Također i mi nismo prema svakome dobar prijatelj, nego druge odbacujemo.

Ali, to stanje obostranog odbacivanja ne mora zauvijek ostati tako. Isus bi htio po svojoj riječi nešto pokrenuti. On traži od nas konkretne korake približavanja i izmirenja. Ako svaki govori: "Što me se tiče bližnji?", tada se ne čini ništa. Fronte se stvrdnjavaju, a odbacivanje raste. Rađaju se mržnja i neprijateljstvo.

Odakle crpimo snagu prema takvoj  ljubavi? Kako nadilazimo zapreke i granice? Isus kaže: gledajte prema Bogu, vašem nebeskom Ocu. On je savršen; on je uvijek dobrostiv. Svima daruje svoju ljubav, pa i onima koji to ne zaslužuju. "On daje da sunce njegovo obasjava i zle i dobre, da kiša pada pravednima i nepravednima."

Ako smo sinovi i kćeri Božje, tada želimo uzeti za primjer Boga i njegova Sina Isusa Krista. Imamo unutarnju slobodu, početi s dobrom. Ne trebamo čekati da bližnji bude prema nama milostivo raspoložen. Na nama je da njemu dokažemo dobro i pobijedimo njegovu mrzovolju i neprijateljstvo.

Sigurno poznajemo sve dobre i izgrađujuće primjere iz vlastitoga života, kako je to moguće konkretno. Da, to je moguće! Uvijek iznova ima bližnjih prigoda da se okrenemo u ljubavi prema našim bližnjima.

Postoji i svojevrstan sakrament koji nam u tom pomaže: sveta ispovijed. U tom sakramentu otkrivamo pomirujuću snagu!

Želimo moliti i Majku Božju Mariju za njenu pažnju ljubavi. Ona ne može podnijeti da njezina djeca hodaju u zabludi i da trpe štetu na duši i tijelu. Preporučujemo se njezinom majčinskom zagovoru, ne samo za nas i naše bližnje, nego i za neprijatelje. Želimo ih ljubiti i time učiniti prijateljima.

Razmišljanje: Franjevci-split

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se