Druga korizmena nedjelja

Objavljeno   

Druga korizmena nedjelja

U nedjelju 8. ožujka na 2. korizmenu nedjelju svete mise su slavljene u župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku.

U korizmenom vremenu pripremamo se za Uskrs. Uskrs je najveća svetkovina kršćanstva jer se tu ispunja tajna našega otkupljenja. Po svojoj smrti na križu i po svome uskrsnuću Isus Krist nam je darovao vječni život kod Boga.

Isus Krist, vječni Sin Božji, želio je kao čovjek biti nama u svemu sličan – osim u grijehu. Dakako on je također uzeo smrt na sebe a prije toga gorku patnju kroz poniženje zatvaranja, bičevanja, krunjenja trnovom krunom i raspinjanja.

Današnje Evanđelje o Kristovom preobraženju odnosi se na vrijeme prije patnje i smrti Gospodinove. On je želio svoje apostole pripremiti i duhovno ojačati, da bi oni to dolazeće lakše mogli podnijeti. Duhovni horizont apostola i Isusovih učenika bio je još vrlo ograničen, da bi oni mogli shvatiti što Gospodin iz ljubavi prema svojima treba sve uzeti na sebe.

U preobraženju na brdu Petar, Jakov i Ivan bit će svjedoci božanske slave Isusove. Isusovo poslanje potvrdit će Mojsije i Ilija kao zastupnici Staroga saveza. Prije svega tu je glas Očev s neba koji pokazuje Isusa kao ljubljenoga Sina Božjega.

Brzo prolaze ovi sati na brdu. Petar bi najradije napravio tri sjenice, jer tu je dobro biti. Nije li se i nama dogodilo, da smo imali sate u našemu životu, za koje smo željeli da nikada ne prođu?

Ali tijek stvari neumoljivo kroči: Isus gleda prema božanskom planu, i ide ususret patnji i smrti, i on sam dobrovoljno stupa kao žrtveno janje prema mesarskom panju. On će svoj život predati za spas svijeta, za oproštenje grijeha. Ljubav ga goni, da se sav razda do smrti na križu.

Riječi Isusove apostolima: "Ne bojte se!" utješile su ih. Jer, za njih su bili čudesni događaji na brdu preobraženja. Oni su to dogođeno trebali čuvati u srcu, dok Isus od mrtvih ne ustane. Tajna uskrsne slave  zasvijetlila je u njihovom životu za nekoliko sati; tek nakon smrti i uskrsnuća Kristova oni će moći ispravno poredati stvari.

I mi imamo pouzdanje za naš život, ako razmišljamo o planu ljubavi Božje s nama. On zna, što je za nas dobro i ne ostavlja nas same. Bog  nas vodi kroz mnoge nevolje i mnoge patnje do slave vječnoga života. Mi smo otkupljeni smrću i uskrsnućem Gospodinovim.

Razmišljanje: Franjevci-split.hr

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se