Treća korizmena nedjelja

Objavljeno   

Treća korizmena nedjelja

U nedjelju 15. ožujka na 3. korizmenu nedjelju svete mise su slavljene u crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku u 9 i 11 sati.

Nalazimo se u vremenu korizme, vremenu posta i molitve, ali nalazimo se u teškom vremenu zahvaćenosti virusom. Molimo na tu nakanu Gospu od Zdravlja da ozdravi sve zaražene, a ostalima da dade snage i strpljenja u borbi protiv virusa. Okrenimo se svi zajedno Bogu!

Može li snaga vjere promijeniti naš život a možda i svijet? Naravno! Ali je važno, da ne vjerujemo samo "u bilo što", nego da naš život izručimo pravom i jedinom Bogu.

U osobnom susretu s Isusom Kristom žena Samarijanka na Jakovljevu zdencu doživljava dobrotu i milosrđe Božje. A zapravo je došla samo zato da bi zahvatila vode. U razgovoru s Isusom ta žena Samarijanka sve više i više biva svjesna, da tu nije samo običan čovjek s kojim govori, nego da je "veći" nego "naš otac Jakov, koji nam dade ovaj zdenac i sam je iz njega pio".

Isus naime obećaje ženi "vodu živu". Ta voda koju on može dati, postat će u srcu čovjeka koji vjeruje "izvorom vode koja struji u život vječni." Koja dakle poklanja život vječni.

To su zapravo novi pogledi za ženu, koja je dosad samo životarila i čiji je  život protekao nesretno. Imala je pet muževa, a ni ovaj koga sada ima nije joj pravi muž. To joj Isus kazuje i time pokazuje da ima savršeno znanje o njenom životu.

Nada u njenom srcu nije ugašena nego je samo pokrivena. Sada je ohrabrena jer ju Isus poziva da vjeruje. Ona spoznaje da je on više od proroka. On joj objašnjava da se Bogu treba klanjati "u duhu i istini". Nije odlučujuće vanjsko mjesto, nego prisutnost Božja u srcu vjerujućeg čovjeka.
Ta osobita Božja blizina postaje moguća po otkupitelju svijeta, Isusu Kristu. On nam daruje u vjeri i u sakramentima onu vodu, koja struji u vječni život. Tako naše srce biva novo. Mi postajemo promijenjeni i po Duhu Svetom ispunjeni ljubavlju.

Žena Samarijanka tada je pošla žurno u grad i izvijestila je ostale stanovnike o svom susretu s Isusom. Pozvala ih je da se osobno osvjedoče, da nije možda taj čovjek obećani Mesija. I stvarno su mnogi Samarijanci povjerovali u njega – zbog "riječi žene koja je svjedočila".

Zahvalimo i mi Gospodinu Bogu, da smijemo vjerovati u Isusa Krista, otkupitelja svijeta. Što je življa naša vjera, tim više ona postaje snagom života, koja obnavlja naše srce. Radost spasenja s nas prelazi na ljude koje susrećemo. Tako možemo i druge voditi Bogu.

Neka nas prati zagovor svete Marije majke Božje, svetoga Josipa i svih anđela i svetih! Božje spasenje darovano nam je u Isusu Kristu, "spasitelju svijeta".

Razmišljanje: Franjevci-split.hr

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se