Proslavljen je patron naše župe sv. Josip

Objavljeno   

Proslavljen je patron naše župe sv. Josip

U našoj župi danas je svečano proslavljen župni blagdan ili patron naše župe sv. Josip.

Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je generalni vikar i gospićki dekan mons. Marinko Miličević u suslavlju svećenika iz dekanata i šire.

Zbog ranije preuzetih obaveza i izvanrednih situacija svete mise nije mogao slaviti fr. Slavko Slišković kako je bilo naznačeno da će biti.

Svetu misu u 18 sati predvodio je župnik preč. Luka Blažević.

U koncelebraciji su sudjelovali uz domaćeg župnika preč. Luku Blaževića: vlč. Petar Šporčić (župnik u Klancu), preč. Nikola Turkalj (biskupijski ekonom), vlč. Anđelko Kačunko (župnik u Kompolju i Brlogu), vlč. Mario Vazgeč (župnik u Gospiću), vlč. Zlatko Sušić i vlč. Herbert Berisha (župnik u Bilaju i Ličkom Novom).

Na kraju svete mise župnik preč. Luka Blažević zahvalio je svim svečenicima na dolasku i molitvenoj podršci za ovaj župni blagdan.

Nakon svete mise vjernici su se kratko zadržali na okrjepi okolo župne crkve.

Mons. Marinko je svoju propovijed započeo sa sv. Josipom. On je vrlo velik po svetosti i moćan i još je k tome zaštitnik ove župe. Znamo za njega da je on bio glava Svete Obitelji, ali Blažena Djevica Marija ima veću titulu svetosti od njega. Premda, ona je ipak čekala odredbu od Boga koju će dobiti upravo od sv. Josipa. Upravo je sv. Josipu anđeo davao  uputke i poruke.

Oni su bili u izgnanstvu u Egiptu u tuđoj zemlji gdje se nisu mogli redovno moliti.

Tako ćemo i mi morati apstinirati od svetih misa. To sve ne moramo gledati na neki način kritički, tj. da ne kritiziramo biskupe zbog zatvaranja crkava. To trebamo shvatiti kroz poslušnost koja će donijeti plodove da izađemo iz ove krize.

U II. svjetskom ratu spominjalo se u poljskoj da je bilo puno djece koju su roditelji napustili, premda je to sve pomoću dokumenata evidentirano. Časne sestre su brinule o napuštenoj djeci i molile su sv. Josipa za čudo jer im je nedostajalo mlijeka da mogu prehraniti tu djecu. Jedna časna sestra nacrtala je mačku kako pije mlijeko i to je stavila ispod kipića sv. Josipa. Sveti Josip je vidio tu potrebu i poslao jednog časnika koji je prvo u samostan doveo mačku. A kako su sestre bile iznenađene, zašto i kako; sam on je pitao što im još treba. One su rekle mlijeka. I tako je taj časnik pobožan dao im mlijeka koliko su trebale.

Sam papa štuje sv. Josipa. Ima njegov kip, ali sv. Josipa u snu jer je njemu uvijek Bog davao smjernice dok je spavao. Papa svaku večer stavlja na papiriću molbu sv. Josipu.

Možemo slijediti taj primjer i ostavljat sv. Jospu poruku da nas u ovom vremenu oslobodi pošasti ovog virusa.

Bog želi na kraju da nas dovede do obraćenja, da njega stavimo na prvo mjesto u svome životu. Molimo sv. Josipa da on kod dragog Boga izmoli da dođe do čuda da se oslobodimo od ovoga zla koje kod nas hara.

Sveti Josipe, moli za nas i brani naš hrvatski narod!

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se