Župnik preč. Luka Blažević proslavio je 30 godina svećeništva

Objavljeno   

Župnik preč. Luka Blažević proslavio je 30 godina svećeništva

U srijedu 15. srpnja svečanom svetom misom u 18 sati župnik preč. Luka Blažević proslavio je 30 godina svećeništva. Na svetoj misi je suslavio i propovijedao generalni vikar biskupije mons. Marinko Miličević.

U svojoj propovijedi mons. Marinko čestitao je slavljeniku preč. Luki na slavlju tako velike obljetnice svećeništva koje je je jako bitno slaviti. Svećeništvo se isto treba slaviti poput godišnjice braka. Također je potaknuo vjernike da treba moliti za svoje svećenike jer nijedan svećenik ne može djelovati bez molitve svojih župljana i vjernika.

Preč. Luka Blažević, koji djeluje u Gospićko-senjskoj biskupiji rođen je 14. listopada 1963. u Carevu Polju u hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu, u hrvatskoj katoličkoj obitelji Blažević, od oca Ljupka i majke Ivke r. Pilić kao peto od šestero djece. Kao brojni Hrvati tih krajeva u selidbi „trbuhom za kruhom“ sa svojom obitelji kao šestogodišnji dječak doselio se u Stare Jankovce 1969. godine. Tu su se udomaćili, rasli u vjeri i domoljublju. Uključili su se u život župne zajednice, a dječak Luka od ranih nogu je ministrirao. U Starim Jankovcima završio je Osnovnu školu, a nakon toga dvije godine srednje škole završio je u Vinkovcima po ondašnjim programima reformirane gimnazije. Kao plod obiteljske molitve i čvrste vjere u Luki se javio poziv za svećeničko zvanje pa je tako odlučio poći u tadašnje biskupijsko sjemenište u Đakovu. Treći i četvrti razred gimnazije završio je u Đakovu gdje je maturirao 1983. godine. Poslije toga je kao ročnik poslan na odsluženje vojnog roka u Gornji Milanovac i Titove Užice. Kao mnogi bogoslovi i sjemeništarci prolazio je iskušenja, ali nije se pokolebao u svom zvanju nego je ustrajno kročio prema svom cilju, svećeničkom pozivu. Po povratku iz vojske 1984. godine upisao je studij teologije u Đakovu. Poslije druge godine studija prešao je na bogosloviju u Rijeci gdje je postao kandidat tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije. Nakon završetka teološkog studija za svećenika je zaređen u Senju 15. srpnja 1990. godine po polaganju ruku tadašnjeg nadbiskupa blagopokojnog dr. Antona Tamaruta. Na svoju radost i radost župne zajednice mladu misu slavio je 29. srpnja 1990. u Starim Jankovcima, dok je drugu misu slavio u svojoj rodnoj župi Jajce, 12. kolovoza iste godine. Na njegovoj mladoj misi propovijedao je bivši jankovački župnik Alojzije Asić, koji ga je i poslao u sjemenište, dok je u Jajcu propovijedao fra Zvjezdan Linić.

Graditelj, obnovitelj…

Prva kapelanska služba preč. Luke bila je u župi Senj gdje je ostao do 1994. Kako je kao mladi svećenik živio u skučenom prostoru, sve darove ostavio je kod kuće u Starim Jankovcima: svećenička odijela, misnice i ostalo. Kad je srpski okupator protjerao Jankovčane, uništavao Jankovce, tako je kuća Lukinih roditelja okupirana i devastirana. Odjeću i darove koje je Luka dobio, okupatori su uništili, izrugivali se s njom, vješali je po drveću s povicima: „To je popovska kuća!“ U vrijeme Domovinskog rata nadbiskup Tamarut je preč. Luku rasporedio 23. kolovoza 1994. godine u opustošene i porušene župe: Lički Osik, Široka Kula i Lički Novi. Zatekao je srušene i uništene sakralne objekte, ranjeno stanovništvo, brojne poginule. To je bilo vrijeme kada je još pola župe bilo okupirano. No, unatoč teškoćama, preč. Luka je s pouzdanjem u Božju providnost postupno i mukotrpno gradio i obnavljao sakralne objekte, a istodobno izgrađivao živu Crkvu, zajednicu vjernika. Nakon osnutka Gospićko-senjske biskupije 2000. godine, u raspodjeli službi preč. Luka je dobio jednu od odgovornijih, a to je vođenje biskupijskog Caritasa. Tu se posebno ističe njegov osjećaj za malog čovjeka, onoga koji je u nevolji i koji je potreban blizine i solidarnosti. Istodobno, preč. Luka nikada nije zaboravio svoju Slavoniju niti rodnu Bosnu. Neprestance spaja Hrvate, gradi zajedništvo i širi među vjernicima evanđelje prožeto konkretnom ljubavlju prema bratu čovjeku. Uz brojne aktivnosti u Caritasu, zatim u župama gdje djeluje, pokrenuo je župno glasilo „Providnost“, web stranicu župe te je 2010. godine započeo s izgradnjom Pastoralnog centra zbog pomanjkanja prostora za razne aktivnosti od najmlađih do najstarijih. Pastoralni centar je dovršen i blagoslovljen u srpnju 2015. godine po rukama biskupa mons. Mile Bogovića.

Te iste godine predstavljena je knjiga Povijest župa Lički Osik i Široka Kula. Sljedeće godine 2016. izdana je također monografija 200 godina župe svetog Mateja Široka Kula povodom velike obljetnice župe u Širokoj Kuli.

Ove godine (2020.) preč. Luka Blažević primio je titulu začasnog kanonika u konkatedrali Uznesenja BDM u Senju jer je Lukin život prepoznat po posebnoj zauzetosti u svećeničkom pastoralu u župama u kojima djeluje tako i u promicanju evanđeoskih vrijednosti na planu biskupije.

Slavljeniku čestitamo na 30 godina svećeništva te želimo još puno plodonosnog rada na njivi Gospodnjoj!

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se