Josip Jurčević predvodio tribinu

Objavljeno   

Josip Jurčević predvodio tribinu

U četvrtak 24. rujna 2020. godine u našem Pastoralnom centru u 19 sati održana je tribina. Tribinu je predvodio povjesičar dr.sc. Josip Jurčević i ujedno predstavio svoju knjigu: "Komunistički teror i mučeništvo Crkve - djelovanje Udbe protiv Crkve u Hrvatskoj 1945.-1991."

Tribinu su uz brojne goste uzveličali biskup ordinarij mons. Zdenko Križić, biskup u miru mons. Mile Bogović i gospićki gradonačelnik g. Karlo Starčević.

Na početku tribine župnik preč. Luka Blažević predstavio je predvoditelja tribine i uputio dobrodošlicu svima prisutnima. 

Uslijedilo je izlaganje dr.sc. Josipa Jurčevića koji je okupljenima predstavio svoju knjigu u dva sveska.

Dvosveščana knjiga Komunistički teror i mučeništvo Crkve – djelovanje Udbe protiv Crkve u Hrvatskoj 1945. – 1991. napisana je nakon višegodišnjeg istraživanja povjerljivih dokumenata Udbe i Službe državne sigurnosti (SDS) kao nastavak autorovih znanstvenih radova o represivnosti jugoslavenskoga komunističkog režima. Ovo je prva znanstvena knjiga koja temeljem dokumenata na cjelovit način pokazuje sustavnost djelovanja Udbe i SDS-a protiv Crkve u Hrvatskoj te s time povezanu ključnu ulogu jugo-komunističkih tajnih službi u hrvatskoj novijoj povijesti, uključujući i tranzicijski proces.

Prof. dr. sc. Josip Jurčević rođen je 1951. u Studencima kod Imotskog. Oženjen je i otac je sedmero djece. Znanstveni je savjetnik te redoviti profesor suvremene svjetske i nacionalne povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Istražuje noviju hrvatsku povijest, a središnje teme su ratno i poratno stradalništvo vezano za Drugi svjetski rat, hrvatski Domovinski rat te hrvatsko iseljeništvo.

Po završetku tribine krenula je plodonosna rasprava, a svako je mogao nabaviti knjigu po promotivnoj cijeni.

Biskup mons. Zdenko Križić na kraju je zahvalio prof. Jurčeviću te molitvom završio tribinu.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se