Trideseta nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Trideseta nedjelja kroz godinu

Trideseta je nedjelja kroz godinu i zadnja nedjelja u mjesecu listopadu.

Svete mise u 9 i 11 sati slavili smo u župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku.

Ljubi Boga! Ljubi bližnjega!

Već dugo vremena govori se o financijskoj krizi u svijetu. Tom krizom pogođena je i Hrvatska. U toj krizi bude se i različita pitanja: Što je to što stvarno drži? Što nema nijedan tečaj koji propada? Što ne može biti uništeno od nikakve financijske krize? Današnje evanđelje daje jasan i odmjeren odgovor: Samo ljubav drži; samo ljubav broji! Ljubav iznad svega.  Ljubav je uvijek sebedarna. “Ljubav nikad ne prestaje”, kaže Pavao u svome hvalospjevu ljubavi (1 Kor 13.).Ona je sigurna pred rušenjem tečaja. Tko u nju investira, ulaže, nikada nije krivo uložio.

Pitanje, što je pak trajno, bitno, važno, jest pitanje kojim se bavi u svim vremenima koja su uzdrmana krizom. “Koja zapovijed je najvažnija?” To je pitanje postavljeno Isusu, kao stupica, klopka, zamka, provokacija, da bi mu nanijelo teškoću i nepriliku. A možda da iz toga nastane i poštena borba. Ima puno zapovijedi. One su sažete u deset zapovijedi, ali Biblija ih broji preko šesto. Tko će pronaći put što je za život stvarno važno?

Isus može te mnoge pojedinačne zapovijedi i propise kratko i uvjerljivo svesti na dvostruku zapovijed: Ljubi Boga! Ljubi bližnjega! Tu je sve. Tko drži te dvije zapovijedi, taj drži sve, jer sve su sadržane u zapovijedi ljubavi. Pavao jasno daje do znanja što sve ljubav čini a što ne, kada nabraja: “Ona je velikodušna, dobrostiva, ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima se, nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini, sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje.”

Je li to tako? Zar ljubav ne može umrijeti? Zar ona ne pozna također i divlja kolebanja kao burzovni tečaj, jednom sasvim visok, a tada nagli pad u dubinu? To se već slaže: ljubav može ohladnjeti, ona se može promijeniti u mržnju. Ali isto tako ona je zapovijed. Zapovijedi ima samo u područjima u kojima smo ugroženi. Najvažnija zapovijed vrijedi za to što je u životu najvažnije a odatle i najugroženije.

Zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu traži od nas napor, naprezanje, samosvladavanje, dnevni trud. Udobnost, lijenost, nebriga, mogu učiniti da se ljubav ukoči i umre. Ljubav mora biti njegovana, kultivirana, treba stalno raditi na njoj, za nju se boriti. Inače joj pada tečajna vrijednost. Ako se uvježbava ljubav prema Bogu, ako je življena, tada sva područja života dovodimo u red. Tko ljubi bližnjega, taj će njegovati sve druge kreposti zajedničkoga života: pravednost i hrabrost, mudrost i umjerenost.

Jednostavno se slaže: bez ljubavi nije ništa u životu u redu. Ona je mjera koja sve čini skladnim. Pravednost bez ljubavi biva okrutna. Mudrost bez ljubavi postaje varka i lukavost. Jakost bez ljubavi brzo postaje brutalna. Hrabrost bez ljubavi postaje vratolomna. Sve biva ispravno ljudski, ako je “potpuno oblikovano” od ljubavi.

Je li točno: “Ljubav nikad ne prestaje”? Kod Boga sigurno. A kod nas? Vjerujem, da čežnja za ljubavlju ne prestaje nikada!

Razmišljanje: Franjevci-split

Foto: Đ.F./T.K.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se