PRIKAZANJE GOSPODINOVO - SVIJEĆNICA

Objavljeno   

Blagdan Prikazanja Gospodinova (Svijećnica) slavi se 2. veljače, četrdeset dana nakon Božića.

Prema starom Židovskom zakonu, žena koja je rodila sina nije smjela dirati ništa posvećeno niti ući u prostore Hrama dok ne prođe 40 dana nakon rođenja sina. Tog propisa držala se i Marija. Zakon je također propisivao da nakon četrdeset dana majka prinese za žrtvu jednogodišnje janje, ili ako je siromašna, dvije grlice ili dva golubića. Prema evanđelju, taj su obred također izvršili Josip i Marija, koji su prikazali Isusa u Hramu u Jeruzalemu.

Dok su bili ondje, Isusovi roditelji su susreli čovjeka imenom Šimun, kojega evanđelje opisuje kao čovjeka „pravedna i bogobojazna“ i kao nekoga koji je iščekivao vrijeme kada će spasenje doći Božjem narodu u Izraelu.

Kada je Šimun ugledao dijete Isusa uzeo ga je u svoje naručje i rekao:

‘Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru,

po riječi svojoj, u miru!

Ta vidješe oči moje spasenje tvoje,

koje si pripravio pred licem svih naroda:

svjetlost na prosvjetljenje naroda,

slavu puka svoga izraelskoga.’ (Lk 2, 29-32)

Iz Šimunovih riječi da Isus neće biti samo izvor spasenja za Židove, nego „svjetlost na prosvijetljenje naroda“, ovaj dan također zovemo Svijećnica, te se u misama na današnji dan tradicionalno blagoslivljaju svijeće.

Velečasni Luka je danas također blagoslovio svijeće koje su vjernici ponijeli svojim kućama. Također je svima približio blagdan Svijećnice kroz priču o jednom televizijskom voditelju koji je u svoje emisije zvao obične ljude koje je našao na ulici. Tako je jednom prigodom na ulici sreo smetlara kojeg je pozvao u zvoju emisiju. Najzanimljivije pitanje je bilo zadnje, koje je pitao svakog gosta koji je sudjelovao u njegovoj emisiji. To pitanje je glasilo: Postoji li posebna želja koju bi taj voditelj mogao ispuniti. Nakon što mu je ponudio nekoliko opcija, smetlar je to sve odbio, ne bi bio sretan jer ne bi mogao povesti svoga malog sinčića i svoju ženu. Voditelj je ostao iznenađen pa ga je pitao još jednom. Smetlar je na to odgovorio da bi on želio samo jednu noćnu svjetiljku, jer mu je žena darovala jedinu za siromašne te kada dođe sa posla ne može vidjeti svoga maloga sina u sobi. Tako je nama kršćanima važno uvijek imati Isusa pred sobom koji je Svjetlo koje nam pokazuje put.

 

Župnik Luka je još istaknuo koliko je važno svaki put prikazivati sebe na svetim misama, jer to naš Gospodin sve vidi. Svima nama dao je na razmišljanje, je li sebe prikazujemo kakvi jesmo ili kakvi želimo biti.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se