Druga nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Druga nedjelja kroz godinu

Druga je nedjelja kroz godinu. Svete mise u 9 i 11 sati slavljene su u Župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku.

Dođite i vidite

Evanđelje današnje nedjelje je povijest traženja i nalaženja. Dva čovjeka idealno raspoložena traže Boga. Jedan od njih zvao se Andrija, a obojica su bili Ivanovi učenici. A Ivan je želio biti samo preteča većega koji je trebao doći, i kad je Isus prolazio mimo njih, Ivan je u prisutnosti obojice učenika već po drugi put nazvao njega kao “Jaganjca Božjega” (usp. Iv 1,29.35). To je probudilo interes ove dvojice učenika i oni su slijedili Isusa. Sam Ivan je skrenuo pažnju na njega.

Ovoj dvojici učenika nije bilo jasno što oni zapravo žele. I kad ih je Isus pitao što traže, odgovorili su: “Učitelju, gdje stanuješ” To je više od odgovora zbunjenosti; radi se o istinskom izrazu njihova traženja glede okruženja života i životnog sadržaja onog tajanstvenog učitelja na kojeg je ukazao Ivan.

Isus ne upotrebljava puno riječi da bi im objasnio tko je i zašto je tu. On ih prijateljski poziva: “Dođite i vidite!” To i čine dvojica učenika i ostali su onaj dan kod njega. Mi ne znamo što su oni čuli od Isusa i što se sve dogodilo toga dana.

Očito je Andrijin dojam bio tako dubok, da je poslije toga pozvao svoga brata Šimuna i s osvjedočenjem mu saopćio: “Našli smo Mesiju.” Veće priznanje dostojanstva i autoriteta Isusova ne da se predočiti iz usta jednog pobožnog Židova. Taj Isus je Mesija, tj. Pomazanik, što na grčkom znači “Krist”. Kad je Andrija upoznao svoga brata s Isusom, Isus mu obećaje novo ime: On se treba zvati “Petar”, Stijena.

Taj prvi susret učenika s Isusom, kako nam prenosi Ivan, podsjeća nas na ono što će prema Matejevu evanđelju bit kao svečana ispovijest vjere Šimuna Petra: Šimun Petar će priznati Isusa riječima “Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga”, na što će Isus svečano nadovezati i dati mu ime: “A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati” (Mt 16,18).

Ako želimo upoznati Isusa, tada nije dovoljno čitati pametne knjige. Moramo ga nasljedovati da vidimo gdje stanuje. Samo tko dijeli svoj život s njim, upoznat će ga. Gospodin nas poziva da ga pratimo i nasljedujemo: “Dođite i vidite!” Nema pritiska ni nagovaranja, nego poziv za osobno zajedništvo s Kristom, Gospodinom. Upoznajemo ga u vjerničkom čitanju i meditiranju Svetoga pisma, u tihoj i također zajedničkoj molitvi, osobito u klajanju Gospodinu koji je na skriven način prisutan u Svetoj euharistiji pod prilikama kruha. Susrećemo Gospodina uvijek iznova u svakom bratu i sestri. U našim bližnjima smijemo služiti Gospodinu i biti mu blizu. Vjera i ljubav otvaraju naše srce tako da Krista Gospodina sve bolje upoznajemo i učimo ga ljubiti.

A tko bi nam mogao biti od veće pomoći i tko nas može pratiti s puno ljubavi ako ne Marija, njegova Majka? On zna put do Isusa, svoga Sina. On je Otkupitelj svih ljudi, Krist, Gospodin. Njemu trebamo vjerovati; njemu voditi druge ljude, jer on ima riječi života. U tom povjerenju želimo izdržati u dobru i ići našim životnim putem: Bog je s nama, on ima stan među nama i prima nas u ljubavi.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se