Nedjelja Dobrog pastira

Objavljeno   

Nedjelja Dobrog pastira

Danas je IV. vazmena nedjelja, a još ju zovemo nedjeljom Dobrog pastira. Posebno molimo za nova svećenička i redovnička zvanja, ali također i za naše svećenike, biskupe i na koncu za papu Franju jer oni upravo vode Božji narod.

Pravi pastir

Tko može za sebe kazati kao Isus: “Ja sam pastir dobri”? Sigurno je, da se svi mi trudimo kako bismo se na bilo koji način pastirski brinuli: roditelji za djecu, šefovi za suradnike, političari za svoju zemlju, učitelji za učenike, liječnici za svoje bolesnike, svećenici za svoje vjernike. Svi želimo prije svega pokazati dobru volju.

Danas svi oni koji na bilo koji način imaju autoritet ili su odgovorni, bivaju stavljeni pod sumnju zatajenja. Takav je duh vremena, a i mediji puno doprinose u svemu tome. Sumnji podliježu učitelji. Kada je riječ o političarima, i oni su pod generalnom sumnjom, jer im se predbacuje da misle samo na sebe i na ponovni izbor. Menadžeri su na udaru kao oni koji su generalno uzevši kao profitirajući supovi, ptice grabljivice. I svećenike ne zaobilazi zlobna sumnja. Oni se ne drže celibata.

Većinom je u kritici i zrnce istine, ali se od tih zrnaca pravi golemo brdo, i tako je ta kritika često neumjereno pretjerana i nepravedna. Zar ne bismo trebali jedni od drugih usvajati kako se potruditi da budemo “dobri pastiri”, kao roditelji i učitelji, kao menadžeri i političari, kao liječnici i kao svećenici? Ne želimo ni novinare isključiti od te dobronamjernosti! Ako smo pošteni onda svi mi trebamo kazati da nitko nije savršen pastir i da Isusova kritika o kukavičkim pastirima misli na sve nas:

“Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi.” ” Vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca.”

Isus sve nas koji smo na bilo koji način u “službi pastira” stavlja pred ogledalo: Pogledaj u ogledalo! Jesi li hrabar ili bojažljiv? Je li ti više stalo do tvoje dobrobiti ili do dobra onih za koje si odgovoran? Riskiraš li nešto da bi svoje zaštitio? Tko to od nas može pred takvim pitanjima kazati za sebe: “Ja sam pastir dobri”?

Isus to kaže o sebi. Isus se odvažio za tu izjavu, jer je ona točna kao za nikoga drugoga. On je stvarno sve učinio što pripada dobrom pastiru, i više od toga: “Pastir dobri život svoj polaže za ovce.” Njemu je stalo do nas. Mi smo mu tako vrijedni, dragocjeni, da za nas sve čini i daje, upravo svoj život.

O njemu znam: On ne će prevariti, ni iskoristiti, ni opljačkati. Njemu mogu vjerovati. On me poznaje i budući me stvarno želi, ne trebam se stidjeti, da me ne poznaje. Iako sam šugava, crna ili izgubljena ovca, on će ići za mnom i tražiti me. Oslobodit će me iz trnja u koje sam se zapleo. Očuvat će me od ponora prema kojemu lutam. Pod cijenu svoga života on će me tražiti, dok me ne nađe, izliječi i dovede kući.

Da, nitko od nas nije takav pastir kao Isus. Ali svi se možemo približiti njemu i postati bolji pastiri. I tako naš svijet učiniti malo boljim.

Razmišljanje: Franjevci-split

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se