Peta vazmena nedjelja

Objavljeno   

Peta vazmena nedjelja

Peta je vazmena nedjelja. Ujedno smo ušli u mjesec svibanj koji je posvećen Blaženoj Djevici Mariji.

Sveta misa u 9 sati slavljena je u crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli jer je prva nedjelja u mjesecu, a misa u 11 sati u crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku.

Trs i loze

Trs bez grana loze ne donosi roda. Grane loze bez trsa su mrtve. Ako je puno grana loze, znamo da uzimaju sok trsu i stoga donose malo roda. Vinogradari stoga podrezuju i čiste loze da bi donijele više roda. Današnje Evanđelje zvuči kao stranica iz priručnika za umijeće vinogradarstva. Isus voli uzimati slike iz svakidašnjice da bi pojasnio duhovni odnos.

Isus govori o sebi samom, o svojim učenicima, o tome kako je povezan s njima i oni s njim. Jedva da bi mogla biti snažnija slika. Trs, grane loze, vinogradar: svo troje nerazdvojivo pripadaju zajedno. Tu je najprije vinogradar: Bog, otac Isusov, otac svih ljudi. On je taj svoj jedinstveni trs izložio, njegovao: Isusa, svoga sina, Sina Božjeg, kojeg je poslao u svijet, za nas.

Tu je Isus, trs. On nosi loze. One žive iz njega. Bez njega ne ide ništa. To je Isusova jasna poruka. I obratno: bez grana loze nema grožđa. Ono ne raste na trsu, nego na granama loze. Slika je snažna i jasna (u najmanju ruku za one koji su kraj vinograda kao kod kuće).

“Bez mene ne možete učiniti ništa”, “odijeljeni od mene”, gotovo ništa. Ne pretjeruje li on? Gdje je tu skromnost? Ne precjenjuje li Isus samoga sebe? Da, to je potpuno poremećeno, ako je Isus samo prorok, učitelj mudrosti među drugima. Nijedan čovjek ne može o sebi tako tvrditi, prisvojiti jednu takvu ulogu. Samo ako je Isus stvarno Bog, utjelovljeni Bog, onda je točno što on kaže.

Mi visimo o Bogu kao grane loze o trsu. Mislili mi na to ili ne, priznali ili poricali, sva stvorenja su nošena od izvora života i ne bi mogla biti bez svoga stvoritelja. Mi ljudi, kojima je Bog darovao razum i slobodu, znamo da možemo kazati da ili ne; možemo Boga, naš izvor, prihvatiti ili ga se odreći. Ako je to tako, da smo stvorenja, da nam je Bog darovao bitak i život, tada samo usko povezani s njime kao grane loze sa trsom.

Što treba trs? Donijeti rod! Stoga su tu grane loze. Bog želi da donosimo rod. Da naš život ne bude osušen kao odsječena grana loze, koja je najviše korisna za spaljivanje. Stoga nas vinogradar s pravom podrezuje. To može biti izrazito bolno. Ali samo tako ide. Vinogradar misli dobro. To zvuči kao unutarnji, ljubazni poziv, kad Isus kaže: “Ostanite u meni!” I kao utjeha: “Ja ostajem u vama!”

Razmišljanje: Franjevci-split

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se