U Gospiću je održana proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća

Objavljeno   

U Gospiću je održana proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća

U biskupskom je ordinarijatu u Gospiću 3. svibnja održana redovita proljetna sjednica Prezbiterskoga vijeća Gospićko-senjske biskupije. Nakon molitve Trećega časa svećenike je pozdravio biskup mons. Zdenko Križić, svima zaželio dobrodošlicu te istaknuo glavne teme radnoga susreta.

Po ustaljenoj praksi najprije je kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao zapisnik s prošle sjednice Prezbiterskog vijeća, održane u rujna prošle godine. Potom je biskup Križić kratko izvijestio o stanju klera u biskupiji, napomenuvši da nema većih promjena. Istaknuo je pak da ove godine biskupija neće imati ređenika. Neki svećenici zbog starosti i bolesti neće moći još dugo biti na župničkim službama pa će, kada se uskoro izgradi Svećenički dom, pojedini otići u zasluženu mirovinu kako ih se ne bi iscrpljivalo do kraja. Stanje je sada takvo da biskupija ima dovoljno svećenika "za pokrivanje" svih župa, ali kako će biti u budućnosti to nije izvjesno, naglasio je biskup Zdenko. Bogoslova je trenutno pet, ali opće stanje sa svećeničkim kandidatima posvješćuje kako treba s više zauzetosti i svjedočenja raditi s mladima na župama, kao i s ministrantima, te nastaviti žarko moliti za nova duhovna zvanja.

Zatim je biskup Zdenko izvijestio kako je Stalno vijeće HBK, kojega je i on član, odlučilo da se ove godine misa za Bleiburške žrtve održi na Udbini te da mons. Križić kao domaćin predvodi misno slavlje. Premda biskupija svake godine organizira slavlje Dana hrvatskih mučenika, bleiburška komemoracija je ipak drukčija, naglasio je biskup, pa biskupija nema iskustva za organiziranje toga događaja na Udbini, ali se svojim snagama maksimalno potruditi da sve bude na visini kao i proslava Dana hrvatskih mučenika. Na koncu je dodao da će na obilježavanje  doći i predsjednik Sabora koji je već tradicionalno pokrovitelj, a misa će biti na otvorenom ispred CHM, u 12.15 sati.

Nakon toga je generalni vikar mons. Marinko Miličević iznio neke smjernice za novu pastoralnu godinu. Istaknuo je najprije kako na svetkovinu Bezgrješnog začeća 2020. papa Franjo otvorio Godinu sv. Josipa, o čemu su i u Gospićko-senjskoj biskupiji obaviještene sve župe, s uputama i preporukama za obilježavanje Godine sv. Josipa. Mons. Miličević također je podsjetio na otvorenje Godine Amoris laetitia u Vatikanu, nakon čega se u lipnju ove godine trebao održati međunarodni simpozij, ali je papa Franjo odredio da to bude u lipnju 2022. Budući da u Vatikan vjerojatno neće moći dolaziti veliki broj ljudi kao do sada, u Rimu će se pokrenuti serija od deset videozapisa, u čemu će biti svjedočanstva obitelji, a u sve će biti uključen i papa Franjo. Potiče se, naglasio je na kraju generalni vikar, da sve biskupije da na toj razini upriliče prikladne programe i sadržaje. Tako je najjednostavnije organizirati hodočašće u neku crkvu Sv. Josipa, a na dekanatskim sastancima može se razmatrati dokument Amoris laetitia. U svemu, glavni naglasak je stavljen na molitvu za obitelj.

Odmah potom je kancelar Grgurić predstavio radnu verziju Pastoralnoga kalendara za godinu 2021./2022.

Slijedila su izvješća i planovi biskupijskih ureda. Najprije je o radu biskupijskoga Caritasa izvijestio ravnatelj preč. Luka Blažević. Istaknuo je neke organizacijske teškoće, posebno s tzv. korizmenim kutijicama, ali je izrazio zadovoljstvo što je Caritas prošle godine značajno uštedio na proizvodnji krumpira uloživši dio novca dobivenog od Hrvatskog Caritasa u proizvodnju krumpira zajedno s AGRO Velebitom pa su urod podijelili pučkim kuhinjama i raznim samostanima.

Potom je ekonom preč. Nikola Turkalj podnio izvješća o radu i saldu biskupijskog Ekonomata i BUZUK-a (Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera). Ujedno je izvijestio o stanju, dinamici i teškoćama u izgradnji samostana Karmelićanki i Svećeničkoga doma u Gospiću, čije je napredovanje usporila i troškove povećala također trenutna globalna kriza. Ali unatoč svemu, istaknuo je optimistično ekonom, radovi napreduju na oba objekta pa se očekuje otvorenje Svećeničkog doma najkasnije početkom sljedeće godine.

U završnom dijelu radnoga susreta, pod točkom "razno", generalni vikar Miličević predočio je dopis Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve o pojedinostima organizacije Šestoga hrvatskog socijalnog tjedna o temi "Demografija – iseljavanje – migracije", koji će se održati u Zagrebu u listopadu, a na koji bi svaka biskupija trebala poslati po dvoje predstavnika.

Zatim se biskup vratio na temu Bleiburga na Udbini pa se raspravljalo o mogućnostima i dvojbama glede organiziranja dviju proslava na Udbini – Dana hrvatskih mučenika (u rujnu) i komemoracije Bleiburga (ako ubuduće ostane na Udbini), o čemu će se više znati na zasjedanju HBK u siječnju 2022.

Na koncu je vlč. Anđelko Kaćunko predstavio novi prijevod Novog zavjeta koji izdaje jedna međunarodna udruga za širenje Biblije. Publikacija nije preuzela službeni prijevod koji se rabi u liturgiji i koji je od Crkve odobren, nego sadrži "suvremeni hrvatski prijevod" razumljiviji za narod odnosno bliži razgovornom jeziku. Zaključeno je da će se glede distribucije toga izdanja biskup Križić konzultirati u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

GSB

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se