Šesta vazmena nedjelja

Objavljeno   

Šesta vazmena nedjelja

Šeste vazmene nedjelje svete mise su slavljene u župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku u 9 i 11 sati.

Ljubav, radost, prijateljstvo

Tko nije za to? Nitko u životu ne želi sebi suprotno. Prijateljstvo svima čini dobro. Svima nam je draža radost nego žalost. A da ljubav i ne spominjemo. Tko sebi u životu ne želi ljubav? Isus nudi svo troje: ljubav, radost, prijateljstvo. To je takoreći “ponuda sna”.

Ali u vremenima kao što su ova mi smo nasuprot ponudi sna postali oprezni. Ima mnogo razočaranja. Često se takve ponude pokazuju kao prijevare, obmane, kao lažni prikazi o krivim “činjenicama”. Može li se vjerovati nekome koji stalno govori o ljubavi, radosti, prijateljstvu? Svijet izgleda drukčije. Danas propovjednici mržnje imaju uspjeh. Populisti imaju što za reći. U vremenima, u kojima biva sve tješnje, privredno, socijalno, Isusove riječi zvuče izvan stvarnosti.

One ne dolaze iz ovoga svijeta, niti iz žalosne stvarnosti ovoga svijeta. One puno više žele donijeti svjetlo nade u tamu našega vremena. One govore o svijetu koji vjeruje u ljubav, koji nije zaboravio radost i koji vjeruje da je prijateljstvo moguće.

Isus govori o stvarnosti koja nije od ovoga svijeta, ali je došla u naš svijet. On je došao. On je glasnik o Bogu, koji nije samo dragi Bog, nego je Ljubav. On je došao, da bi se ljubav dalje prenijela: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!”

Kako nas je ljubio? Kako mi trebamo ljubiti jedni druge? Vjerujem, da svi želimo biti ljubljeni. Ne mogu predočiti sebi, da netko ne želi biti ljubljen. Ali je odlučujuće pitanje, jesmo li sami spremni darovati ljubav. Svijet je pun gladi za ljubavlju. Jesmo li spremni, kako to mi možemo, tu glad barem malo utažiti?

Isus pokazuje kako on razumije ljubav: “Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.” Kako smo zahvalni kada u situacijama nevolje nađemo ljude koji su za nas tu: bolničari (većinom bez naplate!) kod nezgoda, vatrogasci (gotovo uvijek dobrovoljno i bez naplate), bolničke sestre, koje su nam dobre; liječnici koji se posvećuju nama. Ili jednostavno prijatelji koji su tu, ako nam zagusti.

U biti svi mi znamo: ljubav “funkcionira” samo uz cijenu predanja: darovati vrijeme, pažnju, istinsku pomoć. Ljubav, to znači predanje, također do boli. To je Isus donio u svijet. A posljedica takve djelatne ljubavi je radost. Nema ljepše nagrade za pomoć nego zahvalnost koju možemo darovati.

Ta radost je “ponuda sna”. Ona čini život svjetlijim i u tamnim vremenima. Ona stvara prijateljstvo koje drži, iako biva tijesno. Tu ponudu imamo odmah. Samo je moramo zgrabiti.

Izvor: Franjevci-split

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se