Dvadeset i treća nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Dvadeset i treća nedjelja kroz godinu

Sveta misa u 9 sati slavljena je u crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli jer je prva nedjelja u mjesecu.
Na misi u 11 sati imali smo prisustvo časnih sestara Srca Isusovog koje od ovog petka borave u našoj župi i Pastoralnom centru u sklopu duhovnih vježbi, a duhovne vježbe predvodi im današnji predvoditelj misnog slavlja mostarsko-duvanjski biskup u miru mons. Ratko Perić.
Bogu hvala svima na molitvama i prisustvu, a svim vjernicima želimo blagoslovljenu nedjelju i tjedan koji je pred nama!

Neka ti Gospodin otvori uši i usta

Dolaskom Otkupitelja u ovaj svijet započelo je novo doba. Božje kraljevstvo je blizu; Bog sam otkupljuje narod svoj. On daruje ljudima spasenje.

Gospodin naš Isus Krist čini znakove i čudesa i time javno pokazuje da ga je nebeski Otac poslao nama. Budući da je on jedno s Bogom, Ocem, on ima moć, liječiti bolesne, opraštati grješnicima i istjerivati zloduhe.

U današnjem evanđelju Isus se okreće jednome gluhom mucavcu. Jedan takav čovjek grubo je ograničen u opažanju svoje okoline i svijeta. Danas postoje Bogu hvala posebni programi, tako da ti ljudi mogu uspostaviti kontakt s drugim ljudima: u najmanju ruku preko znakova je moguće sporazumijevanje, mnogi uče stvarno govoriti, jer u stvarnosti nisu nijemi, nego mogu samo čuti. Ranije se te ljude prepuštalo njihovoj sudbini, i bili su stvarno isključeni. Tako je došlo do njihova tjelesnog ograničenja i bolnog iskustva, da ne smiju pripadati drugim ljudima.

Isus čini čudo ozdravljenja ovoga gluhog mucavca. On to čini tako da se svojim prstima dotiče njegovih ušiju i njegova jezika, uprtim pogledom u nebo govori: “Effata” – to će reći: “Otvori se!” I odmah mu se otvoriše uši i razriješi spona jezika te stade razgovijetno govoriti. Kako je morao biti zahvalan taj čovjek, kad se njemu iznenada otvorio novi svijet.

To čudo upućuje na nešto više: Isus Krist donosi nam u Duhu Svetom vijest o ljubavi Boga Oca. On nam otvara pristup nebeskom kraljevstvu, u koje smijemo stupiti po vjeri. Na taj način će nam biti otvorena nova dimenzija stvarnosti. Također ćemo i mi koji smo slijepci, po spasavajućoj moći Božjoj biti oni koji vide, a kao nijemi bit ćemo oni koji govore. Vjera nam otvara oči srca, tako da prepoznamo Božju moć, mudrost i dobrotu. Mi bivamo pokrenuti i osposobljeni od Duha Svetoga, da ispovijedimo radosnu vijest o Božjoj ljubavi i da je navijestimo ljudima.

Nije uzalud takozvani obred-Effata kod našega krštenja. Pritom svećenik palcem dotakne djetetu uši i usta govoreći: “Gospodin Isus, koji je dao gluhim sluh, a nijemima govor, udijelio ti da uskoro možeš primati njegovu riječ svojim ušima i ispovijedati vjeru na hvalu i slavu Boga Oca.”

Tako možemo reći: i nama su kod svetoga krštenja slikovito rečeno otvorene uši i usta za vjerno slušanje i neustrašivo-ponizno ispovijedanje Božje ljubavi, koja nam je u Isusu Kristu postala vidljiva.

Slavimo stoga Gospodina Boga za njegove velike darove, za sve njegove milosti! Marija, majka Božja, neka nas vodi k svome Sinu Isusu Kristu, jer u njemu primamo spasenje i vječni život.

Foto: Tomislav Ratković & Ivana Đapić

Razmišljanje: Franjevci-split

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se