U Gospiću je održana Jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća

Objavljeno   

U Gospiću je održana Jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća

U biskupskom ordinarijatu u Gospiću 27. rujna održana je redovita Jesenska sjednica Prezbiterskoga vijeća Gospićko-senjske biskupije.

Nakon molitve Trećega časa svećenike je pozdravio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Svima je zaželio dobrodošlicu te je istaknuo glavne teme radnoga susreta.

Nakon biskupovog pozdrava, kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao je zapisnik s prošle sjednice Prezbiterskog vijeća, održane u svibnju ove godine. Potom je biskup Križić kratko izvijestio o stanju klera u biskupiji spomenuvši personalne promjene i premještaje koji su dekretima izvršeni ovoga ljeta. Zahvalio je svim svećenicima za pastoralni rad i izrazio zadovoljstvo s pastoralnim djelovanjem u župama Gospićko-senjske biskupije.

Istaknuo je kako golema većina ovdašnjih svećenika radi odgovorno i s ljubavlju te je važno da se svećenici trude privući osobe koje će radi svećenika više voljeti Boga.
“Ne smijemo nikad biti samo službenici već i posrednici između Boga i ljudi. Istaknuo je da niti ove godine Biskupija neće imati ređenika. Biskupija trenutno ima šest bogoslova. Važno je i dalje moliti za nova duhovna zvanja”, kazao je mons. Križić. Spomenuo je izgradnju Svećeničkog doma gdje će se smjestiti umirovljeni svećenici koji će imati svu potrebnu skrb. Također, podsjetio je i pozvao na transparentno i odgovorno upravljanje materijalnim dobrima biskupije.

Nakon toga, biskup je spomenuo kako će u Gospićko-senjskoj biskupiji 16. listopada svetom misom u gospićkoj katedrali otvoriti rad Biskupijske sinode u čiji rad će se uključiti svećenici, redovnici, redovnice, vjeroučitelji te vjernici laici iz svih dekanata biskupije.
“Zajednički ćemo promišljati o trenutnom stanju u biskupiji te tražiti nova i kvalitetnija rješenja”, istaknuo je biskup. Također, spomenuo je kako će biskupijska zajednica u novoj pastoralnoj godini i dalje promišljati o sv. Josipu i pobudnici pape Franje „Amoris laetitia“. To će biti biskupijski sinodalni hod u znaku Svete obitelji. Nakon toga spomenuo je Biskupijski susret mladih koji će se održati u subotu uoči svetkovine Krista Kralja, 20. studenoga, u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini.

Slijedila su izvješća središnjih biskupijskih ureda. Rad biskupijske kancelarije predstavio je kancelar preč. Mišel Grgurić. Naglasak je stavljen na veći broj crkvenih ženidbi u 2021. godini, za razliku od 2020. godine kada je taj broj bio manji zbog restrikcija vezanih uz pandemiju koronavirusa. Također je naglašeno da je u 2021. godini na području biskupije bilo 95 krizmanika više nego prošle godine. Po pitanju krštenih i umrlih na području Biskupije naglašen je veći broj umrlih. Zatim je rad Katehetskog ureda predstavio predstojnik mons. Marinko Miličević koji je istaknuo dobru suradnju s vjeroučiteljima te je pohvalio zauzetost većeg broja vjeroučitelja u župnim katehezama i radu s mladima. Nakon izvješća o radu Katehetskog ureda izvješće o biskupijskom ekonomatu i trenutnim građevinskim radovima na području Gospića i Biskupije predstavio je ekonom preč. Nikola Turkalj. Izvijestio je o građevinskim radovima na Samostanu karmelićanki i Svećeničkom domu u Gospiću, spomenuo je sanaciju krova na župnoj crkvi u Donjem Pazarištu, obnovu župne kuće i potkrovlja u Sincu koje je izgorjelo u požaru 20. lipnja ove godine.

Slijedila su zatim izvješća o radu povjerenstava. Izvješća su podnijeli: mons. Marinko Miličević za povjerenstvo duhovnih zvanja, preč. Mišel Grgurić za povjerenstvo ministranata, mons. mr. Tomislav Šporčić za pastoral obitelji, vlč. Josip Tomljanović za pastoral Roma, vlč. Pero Jurčević za rad Misijskih djela Gospićko-senjske biskupije.

U završnom djelu sastanka biskup je zajedno sa svećenicima razgovarao o raznim aktivnostima i susretima koji su se održali ili će se održati prema planu Gospićko-senjske biskupije.

GSB

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se