Devetnica sv. Josipu

Objavljeno   

Šesti dan devetnice razmišljali smo o Josipu radniku, tj. o načinu na koji je on prehranjivao Svetu obitelj. Svi znamo da je bio tesar te da to zanimanje nije baš bilo cijenjeno u to vrijeme. Ali ipak je uspio. Brinuo se i skrbio za obitelj. Ovo je poticaj svim očevima da i oni brinu za svoje obitelji koliko god bolje mogu.

Peti dan devetnice razmišljali smo o roditeljskoj brizi Josipa i Marije nakon što su se vraćali sa hodočašća iz Jeruzalema. Isus nije bio s njima. Ostao je u hramu. Koliko su živaca i snage potrošili dok ga nisu našli. Kad su ga našli, on im je rekao: "Zar ne znate da mi je biti u kući Oca mojega?" Tim pitanjem su bili zapanjeni, ali im je opet bilo drago kad su ga vidjeli kako on tumači Sveto pismo farizejima i pismoznancima koji su ga na koncu i osudili.

Na četvrti dan devetnice svetu misu je predvodio župnik Luka. Govorio je o tome da nikad ne možemo prestati govoriti o Svetoj obitelji kao i o sv. Josipu koji se skrbio o njima. Razmišljali smo o poklonu triju kralja u štalici te kako se Sveta obitelj morala odseliti zbog kralja Heroda. I nakon smrti kralja Heroda, Josip je hrabro svoju obitelj vratio u Nazaret da se ispuni po Pismima: "Zvat će se Nazarećanin".

U srijedu na treći dan devetnice svetu misu je predvodio vlč. Luka. Vjernicima je približio Svetu obitelj kroz krštenje Isusa u hramu. Ono što je sveti Šimun rekao Mariji da će joj mač probosti dušu, to je sigurno osjetio i sveti Josip, jer ipak što srce osjeća, to nitko ne može uzeti. Zbog toga trebamo se moliti sv. Josipu kroz razne molitve kao što je na primjer i ova:

Pohvale sv. Josipu

Gospodine, smiluj se!

Kriste, smiluj se!

Gospodine. smiluj se!

Kriste, čuj nas!

Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože,

Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,

Duše Sveti, Bože,

Sveto Trojstvo, jedan Bože,

Sveta Marijo,

Sveti Josipe

Slavni porode Davidov,

Svjetlosti patrijarha,

Zaručniče Bogorodice,

Stidljivi čuvaru Djevice,

Hranitelju Sina Božjega,

Brižni branitelju Kristov,

Glavaru slavne obitelji,

Josipe pravedni,

Josipe prečisti,

Josipe premudri,

Josipe jaki,

Josipe poslušni,

Josipe vjerni,

Ogledalo strpljivosti,

Ljubitelju siromaštva,

Uzore radnika,

Uresu domaćega života,

Čuvaru djevica,

Potporo obitelji,

Utjeho bijednih,

Ufanje bolesnih,

Zaštitniče umirućih,

Strahu zlih duhova,

Pokrovitelju svete Crkve,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se!

- Postavio ga je gospodarom doma svojega. - I poglavarom imanja svojega.

Pomolimo se: Bože, koji si se neiskazanom providnosti udostojao izabrati blaženoga Jo sipa za zaručnika presvetoj Majci svojoj, daj molimo da koga kao pokrovitelja častimo na zemlji, zavrijedimo imati zagovornikom na nebu. Koji živiš i kraljuješ u vjeke vjekova…

U utorak 11. ožujka svetu misu je predvodio vlč. Zlatko Sušić. Svima je približio svetog Josipa na jednostavan način. O njemu nemamo mnogo podataka, gdje je živio, kada je umro... Znamo samo da je bio pravedan i ponizan, pa takvi budimo svi mi.

U ponedjeljak 10. ožujka u Širokoj Kuli je započela devetnica svetom Josipu jer je ujedno bio i dan bl. Alojzija Stepinca. Svetu misu je predvodio župnik Luka Blažević. Prije početka svete mise moli se Krunica sedam boli i sedam radosti svetog Josipa i litanije svetom Josipu.

Molitve sv. Josipu

Prečisti zaručniče Majke Sina Božjega, sveti Josipe, za onu čvrstu i živu vjeru, kojom si čitav život Bogu služio, molimo te, udijeli nam milost, da u svim životnim nedaćama ostanemo vjerni Bogu i njegovu svetom zakonu. Sveti Josipe, moli za nas!

Brižni hranitelju Sina Božjega, sveti Josipe, za onu anđeosku nevinost i čistoću kojom si toliko Bogu omilio, molimo te, isprosi nam milost, da i mi, sve do smrti, Isusu i Mariji čista srca služimo. Sveti Josipe, moli za nas!

Dragi sveti Josipe, za onu žarku ljubav, kojom si, poslije Marije, svoje bezgrešne zaručnice, najviše Isusa ljubio, molimo te, raspali naša srca žarom Božje ljubavi, pa da i mi, poput tebe, Isusa i Mariju nadasve ljubimo. Sveti Josipe, moli za nas!

Slavni sveti Josipe, za onu neiskazanu sreću koju si imao kad si svoju presvetu dušu is pustio u naručju Isusa i Marije, ponizno te molimo, da u času naše smrti, u prisutno sti Isusa i Marije, i u tvome svetom naručju, možemo reći: Isuse, Marijo i Josipe, u vaše ruke predajem svoju dušu. Sveti Josipe, moli za nas!

Moćni naš zaštitniče, sveti Josipe, koji si za zemaljskog života bio postavljen gospoda rom Božjega doma i poglavicom svetoga Božjeg imanja, radi one moći i slave, koju sada uživaš u nebu, molimo te, milostivo pogledaj na sve naše duševne i tjelesne potrebe i pomozi nam da uzmognemo na zemlji sveto živjeti i poslije smrti u nebu vječno blaženstvo zadobiti. Sveti Josipe, moli za nas!

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se