Korizmeno hodočašće Gospićkog dekanata na Udbinu

Objavljeno   

Vjernici Gospićko-senjske biskupije tijekom korizme, treću godinu za redom, svake nedjelje po jedan dekanat, hodočaste u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Na prvu korizmenu nedjelju, 9. ožujka 2014. u Crkvu hrvatskih mučenika, „u duhovnu katedralu cijele nacije" (kako napisa Biskup njezin graditelj), na Udbinu hodočastili su vjernici prvostolnog gospićkog dekanata. Okupilo se više od 300 vjernika sa svojim župnicima.

Križni put predvodio je mons. Mile Čančar, župnik i dekan gospićki, a tekstove su čitali vjernici iz pojedinih župa. „Crkva hrvatskih mučenika simbolizira sve križeve koje su naša braća hrabro ponijeli na svom križnom putu, za sebe i za svoj narod." Uključili smo se i mi u tu povorku s uspomenom na njih „uvjereni da je ključ vječne sreće i života znati živjeti i umrijeti za druge" (Biskup). Nakon križnog puta molitvu sv. krunice animirao je biskupijski kancelar vlč. mr. Marinko Miličević, a pojedina otajstva predmolili su vjernici. Svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed. Sv. misu predvodio je gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović, u zajedništvu sa svećenicima dekanata te domaćim župnikom i upraviteljem svetišta mons. mr. Tomislavom Rogićem i suradnikom u župi vlč. Jurom Tutekom. Na početku je biskupa, svećenike i sve vjernike pozdravio mons. Rogić, a potom je dekan mons. Mile Čančar predstavio dekanat: „... Prvostolni gospićki dekanat broji osamnaest župa u kojima pastoralno djeluju: u Perušiću i Kaluđerovcu mons. Josip Mustać, u Ličkom Osiku i Širokoj Kuli vlč. Luka Blažević, u Bilaju, Ličkom Novom i Ličkom Ribniku vlč. Zlatan Sušić, u Klancu, Aleksinici i Donjem Pazarištu vlč. Ivica Miloš, u Donjem i Gornjem Kosinju vlč. Ivan Hodak, u Smiljanu, Bužimu, Trnovcu i Brušanima vlč. Nikola Turkalj, koji je i ekonom Biskupije i predstojnik Katehetskog ureda, u župi Baške Oštarije vlč. mr. Marinko Miličević, koji je i kancelar biskupije te u župi Gospić mons. Mile Čančar i pastoralni suradnik, župski vikar – kapelan vlč. Josip Šimatović. U gospićkom dekanatu djeluju samo dijecezanski svećenici, nema svećenika redovnika. U dekanatu, odnosno u samom Gospiću, djeluju tri časne sestre Družbe Presvetog Srca Isusova iz Rijeke u Biskupskom domu; s nama je ovdje s. Robertina Medven. Prema statistici u 2013. godini bilo je: krštenih 111,vjenčanih 58, umrlih 240. Na ovom području živi: katolika 13.616, pravoslavnih 658, ostalih 177, svih ukupno: 14.451 vjernika... U daljnjem izvješću Dekan je naglasio „da je ovaj dekanat poseban, ne samo brojnošću župa i malim brojem svećenika – nego još više činjenicom da imamo samo jednog svećeničkog kandidata i to iz župe Donji Kosinj, sjemeništarca Marka Grčevića i nijednog više, ni svećeničkih ni redovničkih, kako muških tako i ženskih...

 

U dekanatu redovito izlaze dva župna lista, u Ličkom Osiku „Providnost", u Gospiću „Navještenje" za Božić i tjedno poseban pastoralni listić – Blagovijest. U župama Smiljan, Bužim, Trnovac i Brušane također pastoralni listić te u ostalim župama u raznim župskim prigodama i slavljima, posebice prigodom župnih zaštitnika te za veće blagdane i župska slavlja. Svake subote se na županijskom radiju Gospić emitira vjerska emisija Glas Crkve u Lici." Mons. Čančar je na kraju pozvao sve na molitvu za nova duhovna zvanja i za duhovne i tjelesne potrebe svih vjernika našega gospićkog dekanata i čitave biskupije.

 

Biskup je na početku također pozdravio sve okupljene, pozvao da iskreno zastanu pred Bogom, pred njegovom velikom ljubavlju te da priznaju svoju grješnost i zamole oproštenje. U propovijedi je pozvao na razmišljanje o izvoru života, o njegovom smislu, o međusobnom primanju i darivanju te nastavio: „Otkuda smo i zašto? Mi premalo razmišljamo o tome koja je poruka istine o Presvetom Trojstvu. Tu nam se, zapravo, otkriva istina o životu. Život može postojati samo onda ako postoji međusobno primanje i darivanje. U Bogu je, između tri božanske osobe, savršeno primanje i darivanje i zato je u Bogu punina života, zato je Bog vječan, zato je Bog sretan. Kada se pojavio život na zemlji? Upravo onda kada su se susjedne stanice počele jedna drugoj darivati. Život je zapulsirao kada je profunkcionirao sustav primanje/davanje. Geolozi kažu da se na to na Zemlji čekalo milijune i milijune godina, a izgleda da se na drugim planetima to još uopće nije dogodilo. Život nestaje svuda gdje primanje/darivanje prestane funkcionirati – u svim živim bićima.

 

Kada je nastalo slobodno darivanje, nastao je čovjek. On se daruje na način kako se božanske osobe daruju – stvoren je na sliku Božju. U njemu ta slika Božja sve više jača što je više darivanje/primanje – ali u slobodi; i prema Bogu i prema drugom čovjeku... Čovjek ima božanske težnje: biti bogat, moćan, slavan, sretan - biti kao Bog. Napast je za njega u tome da razvije sustav primanja i uzimanja, a oslabi sustav davanja i darivanja, kada se ogriješi o zakon života. To znači kada se iskorištava prirodu, čovjeka i Boga, kada u sebi nađe cilj rada i života. Kada se to dogodi, kada se prekida darivanje/primanje u odnosima Bog/čovjek, čovjek se okreće smrti, vraća se u pepeo iz kojeg je Božjim stvaralačkim činom podignut. Nesposobnost primanja i davanja je smrt. Na tu opasnost upozorila nas je Pepelnica na početku korizme. Pepeo nema života jer je prestao funkcionirati prethodni sustav primanja/darivanja. Valja se vježbati u postu (neuzimanju) i darivanju." Biskup se dalje osvrnuo na ključne kušnje u životu čovjeka kojima je Napasnik, đavao, u pustinji kušao Sina Božjega te je u svjetlu gesla tekuće pastoralne godine „Odgoj za slobodu u znaku križa" naglasio„ kako odgoj treba svakoj osobi pomagati da se život razvija i jača, da što bolje profunkcionira sustav primanje/darivanje. - Odgoj za život čovjeka nužno je odgoj za slobodu. Dakako, važnija je ona unutarnja sloboda, kada je čovjek slobodan u svakim prilikama, pa i na križu. Zato: „Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista u kojem je spas, život i uskrsnuće naše, po kojemu mi smo spašeni i oslobođeni." Molitvu vjernika molili su mladi koji se pripremaju na susret mladih u Dubrovniku. Križni put i sv. misu uzveličao je katedralni zbor pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju vlč. Josipa Šimatovića. Za vrijeme dijeljenja sv. pričesti pjevao je Vis Angelus župe Gospić.

 

Nakon sv. mise mons. Rogić pozvao je na program u dvoranu gdje je predstavio nekoliko detalja iz povijesti ovog kraja i idejno rješenje oltarnog reljefa na temu mučeništva koji će umjetnički realizirati kipar Kuzma Kovačić, a onda razgledavanje izložbe na temu Križa koju su pripremili djeca i učenici iz vrtića i škola župe Sv. Križa Ogulin. Slijedilo je druženje uz okrjepu. Ojačani za nošenje svagdašnjih križeva iz ljubavi prema Bogu i braći ljudima i obasjani svjetlom naših mučenika u zajedništvu s njima i s proslavljenim Isusom Kristom vratili smo se s našeg udbinskog Tabora.

 

Iz naše župe skupilo se dvadesetak vjernika koji su zajedno sa vlč. Lukom hodočastili. Kao što je običaj da sve župe sudjeluju u liturgijskom slavlju na neki način, tako su se neki iz naše župe aktivno uključili u čitanje postaja križnog puta i molitvu vjernika. Sedmu postaju križnog puta čitala je Andrijana Piasevoli Klarić, dok je četrnaestu pročitala Milica Jerković. Treću molitvu vjernika pročitala je Petra Nikšić iz Široke Kule.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se