Druga sjednica Sinode naše biskupije

Druga sjednica Sinode naše biskupije

Druga sjednica Biskupijske sinode Gospićko-senjske biskupije održana je u subotu, 13. studenoga 2021. u Pastoralnom centru župe Lički Osik. Rad sjednice otvorio je, s uvodnom molitvom, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Pozdravio je prisutne  i predao riječ mons. Marinku Miličeviću koji je u ime Povjerenstva za Biskupijsku sinodu predstavio dnevni red i pozvao Draženu Rupčić, mag. theol. i vlč. Josipa Tomljenovića koji su, provodeći anketu na pitanja: Tko je zajednica u našoj župi? Tko je odvojen od župne zajednice?

Iz kojeg razloga su odvojeni? Zašto ima malo mladih? Zašto nema djece?

Tko je kriv? itd. -obradili prvu temu:Suputnici na putovanju

Drugu temu, prema Pripremnom sinodalnom dokumentu, Slušanje

pripremio je i izložio preč. dr. Richard Pavlić, župnik u Senju sa svojim članovima. Napomenuo je: ako pogledamo širi kontekst – Vademecuma  možemo primijetiti logičnu povezanost tema, osobito prve tri:  suputnici, slušanje, govoriti jasno, uzeti riječ. “Mi smo u Senju planirali provesti anketu na ovu temu, ali omela nas je epidemiološka situacija, pa smo odlučili provesti svojevrsnu anketu ovdje, na licu mjesta.

      Biblija nam daje mnoštvo poticaja na slušanje. Slušanje je prvi korak, ali ono iziskuje otvoren um i srce, bez predrasuda, naglasio je preč. Pavlić. Biblija nam daje i poticaj koga se ne smije slušati?

Dar govora i slušanja spada na čovjekovu temeljnu sposobnost komunikacije.

Koja ograničenja osjećamo u našoj sposobnosti slušanja, osobito onih

koji imaju drukčija mišljenja od naših? Što olakšava ili otežava naše slušanje?

       Papa Franjo poziva na dijalog, čuti drugoga!

Prof. Ivan Orešković pozvao je da idemo zajedno. Svi imamo ulogu slušanja i slobodu govora. Trebamo pomoći jedni drugima da se ne bojimo iznijeti svoje mišljenje.

       Biskup Križić naglasio je da nakon detaljnije analize trebamo ići prema konkretnim odgovorima.

      Pošli smo u župnu crkvu Sv. Josipa. Biskup je pročitao tekst iz današnjeg Evanđelja po Luki ( Lk 18, 1-8): U ono vrijeme: Kaza Isus svojim učenicima prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati: Odlomak završava pitanjem: „Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?«

     Zadržali smo se osluškujući pročitane Riječi.                                                                       

 s. Robertina Medven

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se