Uskrs je. Dan života...

Uskrs je. Dan života...

Gospodin živi, i mi s njim! Aleluja!

Marija Magdalena prvog dana u tjednu rano ujutro žurila je na Isusov grob. Tamo nije našla Gospodinovo tijelo i stoga je bila razočarana i nesigurna. Tada se pred njom pojavio Uskrsnuli i oslobodio je straha i žalosti. Isus živi, on je uistinu uskrsnuo od mrtvih! Aleluja!

Je li nas poruka o Kristovom uskrsnuću već dohvatila? Mi ćemo kazati: “Da”, inače ne bismo bili ovdje, da slavimo Uskrs kao veliku svetkovinu Gospodinova uskrsnuća. Ipak možemo pitati: Kako nas je duboko zahvatilo ovo osvjedočenje, da Krist živi? Kako sam osobno od toga zahvaćen? Kako sam svoje srce darovao i povjerio Gospodinu i dopustio mu da me svojom ljubavlju mijenja iznutra?

Za Mariju Magdalenu uskrsli Gospodin značio je sve. Ona je vjerovala u njega kao svoga Gospodina i učitelja, njezin život u susretu s njim ponovno je bio nov. Ispunjena radošću uskrsnuloga Gospodina žurila je apostolima. Ovi su iskusili poruku o Kristovu uskrsnuću najprije od nje i ostalih žena, kako se to kaže, ali nisu vjerovali ženama. Tek kad se Isus sam pokazao apostolima – a ovdje prije svega Petru – priznato je svjedočastvo svete Marije Magdalene i ostalih žena.

Uskrsnuće Kristovo nije nikakav mit niti izmišljotina, nego prodor božanskoga u našu povijest. To ujedno znači preobrazbu i proslavu Kristova tijela, tako da on na nov način živi. On ne treba više umrijeti i također u svojoj tjelesnosti nije više podložan zakonima prostora i vremena.
Ipak Isus govori sa svojim učenicima; daje se dotaknuti od njih i jede s njima. Time pokazuje: On je isti koji je bio raspet i umro. On živi! Njima se nije pokazao nikakav duh, nego im Isus pokazuje svoje preobražene rane; on im dopušta da ih dotaknu.

Također je i nama obećano sudjelovanje na Kristovu uskrsnuću. Već smo po krštenju umrli grijehu i živimo za Boga u Isusu Kristu. Njegov život i nama će biti jednom objavljen u slavi, kad Isus Krist ponovno dođe i tjelesa mrtvih uskrsnu. Svemogućnost Božja je sve to obećala; Bog ne želi, da čovjek zauvijek propadne. On poziva grješnog čovjeka na obraćenje. U svom milosrđu daruje nam spasenje i pomirenje.

Isus Krist oslobodio nas je od smrti grijeha i od vječne udaljenosti od Boga; po milosti imamo udjela na božanskom životu. Otkupitelj nam daruje blaženo i vječno zajedništvo s Bogom i daje nam da jednom ne samo s našom besmrtnom dušom, nego i s proslavljenim tijelom sudjelujemo u blaženstvu neba!
Tada nam ne će ništa nedostajati, i mi žemo hvaliti i slaviti Boga u zajedništvu s blaženom Djevicom Marijom i svim anđelima i svetima. Amen.

Razmišljanje: Franjevci-split

Foto: Tomislav Ratković

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se