Blagoslov samostana sestara karmelićanki u Gospiću

Objavljeno   

Blagoslov samostana sestara karmelićanki u Gospiću

U subotu 3. rujna 2022. svečano euharistijsko slavlje ispred samostana sa blagoslovom samostana predvodio je Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.  Okupile su se i sestre karmelićanske iz drugih samostana, njihova rodbina, poznanici, svećenici, redovnice i redovnici raznih redova te rodbina, poznanici i Gospićani.

Biskup domaćin mons. Zdenko Križić pozdravio je i zahvalio svima da su došli na ovu proslavu blagoslova novog samostana sestara karmelićanki koje žive zatvoreni stil života, posvećen prvenstveno molitvi i žrtvi za Crkvu, za narod, za obitelji, napose za one koji trpe i pate te nastavio: „Pozdravljam zajednicu sestara i želim im dobrodošlicu u ovaj kraj naše domovine sa željom da ih Bog u svemu prati svojim blagoslovom i da po njima Bog bude blagoslov za sav puk naše biskupije i naše domovine.

Srdačno pozdravljam Apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua koji je, sigurno se mnogi od vas sjećaju, 2020. g. blagoslovio kamen temeljac ovog samostana. Odazvao se rado kompletirati ono što je započeto, tj. predvoditi ovo euharistijsko slavlje pod kojim će blagosloviti ovaj samostan sestara karmelićanki, odnosno, ovaj dom molitve. „Grazie eccellenza!“

Srdačan pozdrav našim nadbiskupima i biskupima. S nama su danas i koncelebriraju: nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić iz čije nadbiskupije dolazi ova zajednica sestara; nadbiskup i metropolit splitsko-makarski mons. Dražen Kutleša; nadbiskup koadjutor riječki mons. Mate Uzinić; biskup krčki mons. Ivica Petanjak; biskup šibenski mons. Tomislav Rogić; izaslanik zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića mons. Josip

Lenkić. Uz biskupe i nadbiskupe koncelebrirali su sedamdesetak svećenika i redovnika.

               Biskup je potom, pozdravio kanonike Senjskog kaptola, sve nazočne svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove, ministrante. Pozdravio je napose  Provincijala karmelićana i zajednicu karmelićana koji su prije deset dana došli u Gospić gdje će pastoralno opsluživati Gospić i neke okolne župe.

Biskup Križić uputio je i pozdrave: županu Ličko-senjske županije, gradonačelniku grada Gospić te svim drugim gradonačelnicima i načelnicima  gradova i općina na području Gospićko-senjske biskupije. Pozdravio je i sve predstavnike važnih ustanova našeg grada i županije: školstva, zdravstva, policije, državnog arhiva, vatrogasne službe, Gorske službe spašavanja, predstavnike hrvatskih branitelja i drugih. Pozdravio je posebno direktoricu Građevinske tvrtke „AB Gradnja“ Mariju Janžetić i partnere koji su gradili ovaj samostan i zahvalio na izvrsnoj suradnji.

U propovijedi koja je posebno objavljena, biskup Križić nastojao je približiti duhovnost ovih klauzurnih sestara.

Biskup je na kraju pozdravio sve dobročinitelje u gradnji ovog samostana, „a to ste gotovo, svi vi prisutni i puno onih koji nisu s nama ovdje. Hvala vam svima koji ste došli da zajednički zahvalimo Bogu za ovo djelo i preporučimo mu život i budućnost ove redovničke zajednice.

Molim Apostolskog nuncija da započne euharistijsko slavlje.“

Na sv. misi pjevanje je predvodio katedralni zbor pod vodstvom Nikole Perišića,

uz glazbenu pratnju župnog vikara o. Marka.

Nakon pričesti biskup Križić izrekao je Molitvu blagoslova i pozvao apostolskog nuncija da pođe sa sestrama blagosloviti samostan.

Dok je trajao taj hod pjevači su pjevali, a na povratku je Apostolski nuncij zazvao Božji blagoslov na sve  nazočne i uputio svoju riječ:

Pozdravio je oce biskupe, braću i sestre karmelićanke te izrazio radost

da se ovaj samostan izgradio tijekom sinodalnog puta Crkve. U djelima sv. Terezije Avilske 600 puta ponavlja se riječ put, put k savršenstvu koji je nju vodio iz prostorije do prostorije. Ovo putovanje nije bilo samo u slikama nego u stvarnosti. Proputovala je cijelu Španjolsku utemeljujući svoje zajednice. Bila je neumorna žena i „skitnica“. Unutarnje putovanje uvijek je vanjski hod do braće i sestara. Terezija inzistira na međusobnoj ljubavi. Osuđuje osuđivanja i ogovaranja u zajednicama jer to narušava slogu bez koje su sestre uznemirene. Sv. Terezija je također rekla: „Nemojte zaboraviti da duša tako može izgubiti mir.“

Nuncij je pozvao: „Hodajte zajedno, pružajte jedna drugoj ruku do savršenstva.

Ljubite jedna drugu kao sestru. Isus će pitati: 'Gdje ti je sestra?' Koristite prilike da se napunite ljubavlju kojom ćete ljubiti jedna drugu i cijelu ovu biskupiju.“

NA KRAJU JE BISKUP KRIŽIĆ ZAHVALIO DOBROČINITELJIMA

Iskrena zahvalnost svima vama koji ste došli sudjelovati u ovom svetom činu blagoslova novog samostana u kojem će živjeti, moliti i raditi sestre karmelićanke koje još jednom pozdravljamo želeći im Božji blagoslov u svemu što ih čeka u služenju Bogu i narodu. Neka po njihovu zagovoru dobri Bog udjeljuje trajno svoj blagoslov za narod ovog kraja, cijele naše biskupije i cijele domovine.

Hvala Apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj koji se rado odazvao  predvoditi euharistijsko slavlje i blagosloviti ovo novo zdanja, kao i na prekrasnim riječima podrške našim sestrama. Hvala i našim nazočnim nadbiskupima i biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama.

Hvala mnogim dobročiniteljima bez čije pomoći ovo zdanje ne bi bilo ostvareno. Pouzdano znam da su mnogi izdvajali od svojih skromnih prihoda i davali za izgradnju ovog samostana. Najvažnije je da su pojedinci i obitelji to činili s vjerom i s ljubavlju zato su njihovi darovi veliki bez obzira na veličinu priloga koji su davali. Uvjeren sam da će svima njima sestre to vratiti svojim molitvama.

Izdvajamo zahvale:

Riječkoj nadbiskupiji i nadbiskupu koadjutoru mons. Mati Uziniću, Zadarskoj nadbiskupiji i nadbiskupu Želimiru Puljiću, Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i nadbiskupu Đuri Hraniću iz čije nadbiskupije dolaze ove sestre, sestrama karmelićankama iz mnogih samostana u Italiji i iz drugih zemalja za pomoć.

Ne malu pomoć dala je dobrotvorna organizacija „Kirche in Nott“ iz Njemačke kojima od srca zahvaljujemo.    

Zahvaljujemo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije na njihovu prilogu; sveučilišnom profesoru u miru zagrebačkom svećeniku Matiji Berljaku, mons. Juraju Batelji postulatoru za kauzu blaženog Alojzija Stepinca, Davoru Vukmiriću i njegovim prijateljima koji su samoinicijativno skupljali donacije i usmjeravali u ovaj projekt, obitelji Mande i Karla Starčević na velikodušnoj pomoći, Gradu Gospiću s uredima na čelu sa gradonačelnikom, Lika cestama na izgradnji pristupne ceste, obitelji Sokolić iz restorana „Maki“, Davidu Čipliću iz „Klesarstva Čiplić“ na vrijednom doprinosu u kamenoklesarskim radovima, obitelji Ive i Marije Vukić te Marije Perković koji su darovali cijelu ovu parcelu za ovaj projekt. Iskrena zahvalnost Građevinskoj tvrtki AB Gradnja iz Karlovca, posebno direktorici gospođi Mariji Janžetić, s kojima smo imali izvrsnu suradnju. Hvala i projektantima ovog objekta Petru Luši i svima koji su u njega ugradili svoje znanje, ljubav i trud. Posebna zahvalnost ekonomu naše biskupije preč. Nikoli Turkalju koji se nije štedio prateći ovaj projekt uz mnoge žrtve, kao i Marijanu Šegi, voditelju biskupijskog graditeljskog ureda. Hvala i svećenicima naše biskupije koji su, u okvirima svojih mogućnosti, pomagali realizaciju ovog projekta i radovali mu se. Hvala sestrama Presvetog Srca Isusova na mnogim uslugama koje nemaju cijene. Hvala i svima koji su pridonijeli u organiziranju ove proslave: posebno vlč. Mišelu, volonterima, pjevačima i voditeljima zbora, policiji, bogoslovima i mnogim drugima.

Neće mi zamjeriti mnogi drugi dobročinitelji čija su imena zapisana u knjizi dobročinitelja. Neka Gospodin uzvrati svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog djela, a svi će oni biti prikazivani Bogu u molitvama ovih sestara.

           Molim Apostolskog nuncija da zazove Božji blagoslov na sve nas ovdje nazočne, završio je biskup Križić.

 Poslije euharistijskog slavlja  mnogi su željeli pozdraviti sestre, slikati se, i počastiti slasticama koje su priredile vrijedne sestre i Gospićanke.

 

GSB

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se