Župa sv. Mateja u Širokoj Kuli proslavila je svog župnog patrona

Objavljeno   

Župa sv. Mateja u Širokoj Kuli proslavila je svog župnog patrona

Župa sv. Mateja ap. u Širokoj Kuli u srijedu 21. rujna svečano je proslavila svog župnog patrona sv. Mateja.

Svečano misno slavlje u 18 sati predvodio je don Mario Mršić koji je trenutno na službi na otoku Pašmanu, a ovog ljeta je slavio svoju prvu ili mladu misu. U koncelebraciji su sudjelovali župnik preč. Luka Blažević, mons. Mile Čančar (župnik u Korenici), preč. Nikola Turkalj (biskupijski ekonom), vlč. Ante Luketić (sužupnik na Udbini), preč. Mile Šajfar (župnik u Perušiću), vlč. Darko Rac (župnik župe sv. Luke u Bačincima) i don. Nikola Tokić (župnik u Biogradu na Moru).

Prvo čitanje na svetoj misi čitala je Lidija Njari. Psalam je pjevala Lucija Orešković uz orguljsku pratnju Jelene Torić. Evanđelje je navijestio vlč. Darko Rac dok su molitvu vjernika pročitale Vesna Nikšić i Ivana Đapić.

Predvoditelj misnog slavlja i propovjednik don Mario svima je progovorio o sv. Mateju tj. tko je on bio. Bio je carinik i možemo reći bez sumnje ugledan i bogat čovjek. Kao carinik je morao znati čitati, pisati, a prije svega računati. Zato možemo reći da je imao višu naobrazbu od ostalih apostola. Jednog dana Isus ga je vidio u službi u Kafarnaumu i pozvao ga da krene za njim. Matej je sve ostavio i pošao za njim. Napustio je unosnu službu carinika. Zanimljivo je kako je kasnije blagajnik bio Juda, a ne Matej, da se ne bi u njemu probudile stare sklonosti. Njegovo ime znači „dar Božji“ te je napisao Evanđelje za Židove u Palestini.

Prema primjeru sv. Mateja Bog od nas traži da u nama zaživi Kraljevstvo Božje. Također moramo imati predano srce i traži od nas da ne optužujemo druge poput carinika nego druge trebamo ohrabrivati kada padnu od grijeha te im pomoći da ustanu iz blata. Poput sv. Mateja moramo Bogu dopustiti da uđe u naš život i s povjerenjem poći za Isusom.

Na kraju euharistijskog slavlja mladomisnik je podijelio svoj mladomisnički blagoslov, a na izlazu iz crkve vjernici su mogli uzeti sličicu tj. uspomenu sa mlade mise koja je bila 19. lipnja ove godine u župi sv. Ivana Krstitelja u Biogradu na Moru.

Nakon svete mise vjernici su se zadržali ispred crkve uz čašicu rakije i kolače u međusobnom druženju i razgovoru, koje su pripremili članovi HKUD-a Široke Kule, a također se zaplesalo i ličko kolo.

Sveti Mateju, moli za nas!

 

Foto: Tomislav Ratković

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se