Sjećanje na žrtve Široke Kule

Objavljeno   

Sjećanje na žrtve Široke Kule

U četvrtak 13. listopada u Širokoj Kuli prisjetili smo se svih žrtava Široke Kule i okolnih mjesta koji su svoje živote izgubili od svojih sumještana na današnji dan 1991. godine.

Sveto misno slavlje za sve žrtve u 17 sati u crkvi sv. Mateja predvodio je župnik Plitvičkih jezera vlč. Josip Tomljanović. U koncelebraciji su sudjelovali domaći župnik preč. Luka Blažević, svećenik u miru vlč. Zlatko Sušić i gospićki dekan vlč. Herbert Berisha.

Prvo čitanje na svetoj misi pročitala je Vesna Nikšić, a  psalam je čitala Ivana Đapić. Evanđelje je navijestio vlč. Herbert. Molitvu vjernika pročitao je bogoslov Karlo Špoljarić koji je ujedno asistirao kod oltara.

Predvoditelj misnog slavlja i propovjednik vlč. Josip je progovorio o ljubavi koju trebamo imati u sebi. Tu ljubav su sigurno imale i žrtve koje su svoje živote položile za našu Domovinu. Nasuprot ljubavi je mržnja i za tim nebi trebali ići. Isus je sam dao život za nas iz ljubavi. Ta ljubav nas treba voditi našim životnim putevima. Bez ljubavi život će nam biti prazan. Naši kuljski mučenici sigurno nisu željeli da nam Domovina danas bude bez ljubavi i da ništa ne ide naprijed. Svatko treba raditi na sebi po uzoru na Isusa koji je rekao: "Zapovijed vam novu dajem, ljubite jedni druge." Ponekad je to teško, ali moramo smoći snage kako bi mogli nešto promijeniti.

Propovjednik je svoju homiliju završio riječima senjskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića:

"...I tebi baš što goriš plamenom
Od ideala silnih, vječitih,
Ta sjajna vatra crna bit će smrt
Mrijeti ti ćeš kada počneš sam
U ideale svoje sumnjati!"

Nakon svete mise od spomenika svim žrtvama zapaljene su svijeće i položeni vijenci od obitelji žrtava, državnih, gradskih i županijskih vlasti te udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca molitvu za sve žrtve predvodio je župnik preč. Luka Blažević.

Pokoj vječni daruj im, Gospodine! I svjetlost vječna svijetlila njima! Počivali u miru! Amen.

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se