U Gospiću je održan predbožićni susret svećenika

U Gospiću je održan predbožićni susret svećenika

Redovni predbožićni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije, u kojem je sudjelovao i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, održan je u ponedjeljak 12. prosinca u Gospiću.

Susret je počeo u katedrali molitvom Srednjega časa iz Božanskog časoslova, nakon čega je o. Ilija Grgić, misionar Krvi Kristove, predvodio pokorničko bogoslužje. Za razmatranje je uzeo događaj susreta carinika Zakeja s Isusom iz Evanđelja po Luki (19, 1 – 10), koji je radi ispita savjesti posložio u niz epizoda kao u scenariju filmske dramaturgije. Detaljno opisujući carinikovo raspoloženje u pojedinim zgodama – od „banalnog“ upravljanja novcem do temeljite promjene života – o. Ilija je nastojao potaknuti svećenike da, kao pred svojevrsnim „Zakejevim zrcalom“, učine „teološko-psihološku“ prosudbu vlastitih postupaka u svakodnevnim životnim situacijama. Nakon meditacije svećenici su imali prigodu za sakrament pomirenja.

Drugi dio susreta nastavljen je u dvorani biskupskog ordinarijata. Generalni vikar mons. Marinko Miličević najprije je predstavio o. Iliju Grgića, a on je potom održao izlaganje o temi „Tvoja Riječ mi daje život – izvor dušobrižničke plodnosti“. O. Grgić uvodno je napomenuo da želi da njegove riječi budu poticajni duhovni nagovor, a ne stručno teološko predavanje. Odnosno, htio je svećenicima „posvijestiti koliko je važan susret s Božjom riječi u svakodnevnom ritmu obveza, problema i komunikacije s ljudima. Jer, premda smo svjesni mnoštva problema, izgubljenosti i dezorijentiranosti naroda na svim razinama, kada dođemo na čist izvor Božje riječi, njezina poruka postaje za nas snaga i orijentir.“

Kao svojevrsni nastavak meditacije u katedrali, u svrhu preispitivanja svećenikova ponašanja u svakodnevnom životu i usporedbe s velikim starozavjetnim proročkim likom, o. Grgić je istaknuo znakovite zgode iz života proroka Ilije, iz 19. poglavlja Prve knjige o kraljevima. Naime, kao što Ilija, u strahu od prijetnje kraljeve žene, umoran i razočaran ponašanjem naroda, na brdu Horebu doživljava susret s Bogom pa ohrabren i ojačan njegovom riječju nastavlja svoje poslanje, tako i svećenik, potaknut Riječju Božjom i „okrijepljen hranom anđela“, može u najtežim kušnjama i tjeskobama nastaviti ići simboličkih „četrdeset dana i četrdeset noći“ do cilja svojega poslanja i dušobrižničke plodnosti, zaključio je poticajno o. Ilija.

U završnom dijelu susreta kancelar preč. Mišel Grgurić iznio je nekoliko važnih obavijesti, a potom je biskup Križić svećenicima uputio nekoliko poticajnih riječi glede susretljivosti s vjernicima u predbožićnim danima te im je zaželio blagoslovljen Božić i radošću ispunjene sve božićne blagdane.

Svećenički susret završio je zajedničkim objedom u blagovalištu ordinarijata, gdje je mons. Miličević u ime svih svećenika uputio biskupu božićnu čestitku.

 

GSB

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se